Aviatia israeliana a replicat luni la un tir cu proiectile dinspre Siria care s-a abatut asupra Inaltimilor Golan ocupate de Israel fara sa provoace victime sau pagube, a informat armata intr-un comunicat, scrie AFP, citata de Agerpres.

Fortele aeriene israeliene au facut cunoscut ca "au luat ca tinta cu succes sursa tirului" dupa ce anuntasera "un tir cu obuze de mortier provenind din luptele interne" care au loc in Siria.

Potrivit armatei, obuzul de mortier a lovit o zona nelocuita "din apropierea barierei de securitate din centrul Platoului Golan fara sa faca raniti". "Guvernul sirian este responsabil pentru toate tirurile dinspre Siria", a subliniat comunicatul.

Saptamana trecuta, armata israeliana a lansat doua rachete Patriot spre o drona "infiltrata" dinspre Siria.

Tirurile accidentale cu obuze provenind din luptele de pe teritoriul Siriei sunt frecvente pe Inaltimile Golan in zona ocupata de Israel.

La 4 iulie, armata israeliana a atacat doua pozitii militare siriene pe Platoul Golan dupa tiruri provenite din Siria care au avariat bariera de securitate amplasata de-a lungul liniei de demarcatie.

Israelul si Siria raman oficial in stare de razboi.

Dupa razboiul din iunie 1967, statul evreu a ocupat 1.200 kilometri patrati din Inaltimile Golan (nord-est), a caror anexare in 1981 nu a fost recunoscuta niciodata de comunitatea internationala, in timp ce restul de circa 510 kilometri patrati a ramas sub control sirian.

Linia de incetare a focului din Golan era considerata relativ calma in ultimii ani, dar situatia s-a tensionat odata cu declansarea razboiului in Siria in 2011.