Deputatii italieni au inceput luni examinarea unui proiect de lege privind legalizarea productiei proprii si a consumului de canabis in scop recreativ, decizie care intampina o puternica opozitie si nu beneficiaza de sprijin in guvern, scrie AFP.

"Simplul fapt ca legea care prevede legalizarea drogurilor usoare a fost introdusa pe ordinea de zi deschide o dezbatere care altfel nu ar fi avut loc in tara noastra", a salutat Roberto Giachetti, vicepresedinte al Camerei Deputatilor din partea partidului Democrat.

"Nu vom permite cetatenilor sa se drogheze pentru a uita realitatea saraciei si a somajului", este de parere Massimiliano Fedriga, lider al gruparii Liga Nordului, aliata cu Frontul National din Franta.

Textul inaintat deputatilor propune mentinerea interdictiei vanzarii intre persoane, dar va permite cresterea a maxim cinci plante la domiciliu si detinerea de maxim 15 grame. Va fi interzis si consumul de canabis in spatii publice sau la locul de munca.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, posibilitatea ca statul sa creasca si sa vanda canabis, ca o ramura a industriei tutunului.