Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, nu a exclus posibilitatea ca stema de stat, al carei desen a fost aprobat in 1990 „pe cai inselatoare”, sa fie supusa unor modificari, afirma cotidianul Izvestia.

Problema, a precizat seful statului, va fi ridicata in viitorul apropiat in Parlamentul de la Chisinau.

„Schitele stemei moldovenesti, selectate de o comisie speciala, au fost, printre altele, trimise la Bucuresti la expertiza comisiei de stat pentru heraldica a Romaniei”, a declarat pentru ITAR-TASS autorul stemei, artistul emerit al republicii, Gheorghei Vrabie. Conform spuselor sale, romanii au ales varianta votata ulterior de deputatii modoveni.

Pe noua stema, ca si in stema Romaniei, explica cotidianul Izvestia, este desenat un vultur care tine in cioc o cruce, iar in gheare o ramura de maslin si un sceptru de aur. Pe pieptul vulturului, pe un fundal albastru-rosu este conturat capul unui taur, emblema medievala a voievodatului Moldovei.

O parte din deputati nu a fost de acord cu noua simbolistica de stat, care o copiaza, practic, pe cea romaneasca.

In 1994, adauga ITAR-TASS, noul parlament a inlocuit imul romanesc cu altul, moldovenesc.

"Simbolistica de stat – stema, imnul si alte atribute – trebuie sa reflecte independenta si suveranitatea tarii. Statalitatea Moldovei se va consolida si de aceea trebuie revizuita simbolistica de stat”, a subliniat Voronin, comentand dezbateriile aparute in presa de peste Prut pe aceasta tema.