Autoritatile turce au arestat, intre altii, un important colaborator al predicatorului Fethullah Gulen, acuzat de regim ca este instigatorul tentativei de lovitura de stat de la 15 iulie, relateaza AFP, citata de News.ro. Un ministru turc afirmat, sambata, ca Fethullah Gulen este "mai periculos decat Osama bin Laden", iar organizatia acestuia - "mai salbatica decat Daesh (ISIS - n.r.)".

Fethullah GulenFoto: AGERPRES

Fortele de securitate l-au arestat pe Hails Hanci in provincia Trabzon (nord), la Marea Neagra, a declarat sambata un oficial pentru AFP.

Hanci este "mana dreapta" a predicatorului, potrivit acestui oficial.

El este insarcinat cu transferarea fondurilor destinate imamului, afirma aceeasi sursa.

Fethullah Gulen, care traieste in exil in Statele Unite din 1999, dezminte ca se afla in spatele puciului esuat.

Hails Hanci ar fi intrat pe teritoriul turc cu doua zile inainte de incercarea militara de rasturnare a regimului presedintelui Recep Tayyp Erdogan, pe 15 iulie, a adaugat oficialul.

Un ginere al lui Akin Ozturk - fostul comandant al Fortelor aeriene turce, arestat in cadrul anchetei cu privire la puciul esuat si acuzat ca este unul dintre principalii suspecti in tentativa de lovitura de stat - a fost de asemenea arestat, potrivit agentiei proguvernamentale Anadolu, o informatie confirmata pentru AFP de aceeasi sursa.

Turcia a anuntat deja, sambata, ca l-a plasat in arest preventiv pe un nepot al lui Gulen, Muhammet Sait Gulen.

Potrivit agentiei Dogan, o femeie pilot militar - Kerime Kurmas - a fost arestata in regiunea Yalova, la sud de Istanbul.

Ea este acuzata, impreuna doi piloti barbati, si ei retinuti, ca s-a aflat la bordul unor avioane de vanatoare - bombardiere de tip F-16 care au survolat Istanbulul in nopatea puciului esuat.

Alte publicatii turce scriu ca Kerime Kurmas ar fi singura femeie pilot de vanatoare din tara.

  • Ministru turc: Fethullah Gulen este chiar mai periculos decat Osama bin Laden; organizatia sa, mai salbatica decat ISIS

Predicatorul turc Fethullah Gulen, autoexilat in SUA si pe care Ankara il acuza ca este "creierul" puciului esuat din 15 iulie, este "mai periculos decat Osama bin Laden", iar organizatia sa este "mai salbatica decat Daesh (ISIS - n.r.)", a dat asigurari sambata ministrul pentru afaceri europene Omur Celik, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

"Seful teroristilor, Fethullah Gulen, este chiar mai periculos decat Osama bin Laden", a spus Celik intr-o interventie in fata presei, transmisa in direct de postul NTV.

"Suntem fata in fata cu o organizatie mult mai periculoasa si mai salbatica decat Daesh", acronimul in araba al gruparii jihadiste Stat Islamic, a mai declarat ministrul turc.

Pe de alta parte, Celik a reprosat Europei atitudinea sa dupa puciul esuat. "Aliatii nostri ar fi trebuit sa vina sa ne viziteze la Ankara", in semn de sprijin pentru guvern dupa puci, a spus el. "Trebuie sa incepem o noua faza cu aliatii nostri din NATO, cu un nou punct de pornire. Lupta poporului turc trebuie sprijinita", a adaugat Celik.

In ciuda criticilor exprimate, ministrul pentru afaceri europene a subliniat ca punerea in aplicare a acordului dintre Uniunea Europeana si Ankara "pe tema refugiatilor continua fara sincope, in ciuda loviturii de stat din Turcia". Incheiat in martie, acest acord a dus la reducerea afluxului de migranti catre Europa occidentala, aminteste AFP.