Un atentat sinucigas comis sambata in capitala afgana Kabul, in timpul unei demonstratii pasnice a membrilor minoritatii siite Hazara, s-a soldat cu cel putin 61 de morti si 207 raniti, atacul fiind revendicat de gruparea jihadista Stat Islamic, transmite Reuters.

Imaginile difuzate de televiziune imediat dupa atentat aratau multe trupuri neinsufletite zacand pe asfaltul insangerat, in locul unde mii de membri Hazara demonstrau cu privire la traseul pe care il va avea o linie electrica de inalta tensiune, un proiect de milioane de dolari, care le va ocoli regiunea.

Mohammad Ismail Kawousi, un purtator de cuvant al Ministerului afgan al Sanatatii, a precizat ca cel putin 61 de persoane au fost ucise si alte 207 au fost ranite, victimele fiind transportate la spitalele din zona.

Organizatia terorista Stat Islamic a revenidicat atacul sinucigas intr-un scurt comunicat difuzat de agentia sa de presa Amaq: "Doi luptatori din Statul Islamic au detonat centuri explozive la o adunare de siiti in orasul Kabul din Afganistan".

Cei din minoritatea siita cer ca linia de 500 de kilovolti care va fi construita din Turkmenistan pana la Kabul sa treaca prin doua provincii unde locuiesc mari comunitati Hazara, in speranta ca va asigura alimentarea stabila cu energie electrica, o optiune respinsa de guvernul afgan, care spune ca acest lucru ar intarzia ani de zile proiectul si ar costa milioane de dolari in plus.