Un nepot al predicatorului turc Fethullah Gulen, cel acuzat de Ankara ca este instigatorul puciului esuat din urma cu o saptamana, a fost plasat in arestul politiei, a informat sambata agentia de presa pro-guvernamentala Anadolu, citata de AFP.

Muhammet Sait Gulen a fost retinut la Erzurum (nord-estul tarii), in cadrul anchetei asupra tentativei de lovitura de stat ce a avut loc in Turcia in noaptea de 15 spre 16 iulie, a indicat agentia Anadolu, fara a face alte precizari.

Printre posibilele acuzatii ce i-ar putea fi aduse se numara apartenenta la o organizatie terorista, mentioneaza agentia.

Este prima data cand se anunta ca o ruda a lui Gulen este retinuta dupa puciul esuat din urma cu o saptamana, remarca Reuters.

Presedintele Tayyip Erdogan il acuza pe Fethullah Gulen ca vrea sa construiasca "un stat in stat" si de complotare in vederea rasturnarii guvernului turc, acuzatii pe care clericul in varsta de 75 de ani, aflat in exil in SUA, le respinge.

Perioadele de retinere judiciara pot dura pana la 30 de zile, in Turcia, in cazul persoanelor suspectate de implicare in tentativa de lovitura de stat din 15 iulie, conform unui decret publicat sambata in Jurnalul oficial, noteaza Mediafax. In mod normal, retinerea in Turcia dureaza cel mult patru zile.

Turcia a dispus joi suspendarea aplicarii unor prevederi ale Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, in cadrul masurilor care decurg din proclamarea starii de urgenta.