Candidata democrata la alegerile prezidentiale americane, Hillary Clinton, l-a ales vineri pe Tim Kaine, senator de Virginia cu o statura politica solida si om al consensului, pentru postul de vicepresedinte, transmite AFP, citata de Agerpres.

Tim KaineFoto: Agerpres/AP

Prin alegerea lui Timothy Michael Kaine ca potential vicepresedinte al SUA, un om politic cu un parcurs impecabil si cu o reputatie fara pata, dar care se recunoaste a fi "plictisitor", fosta prima doamna a decis sa-si intareasca serios candidatura in fata lui Donald Trump. Insa exista riscul sa atraga si nemultumirea aripii mai de stanga a partidului sau.

"Sunt fericita sa il anunt pe cel alaturi de care voi candida, @TimKaine, un om care si-a dedicat viata luptei pentru ceilalti", a scris pe Twitter fosta sefa a diplomatiei americane, cu cateva zile inainte de deschiderea, luni, a Conventiei democrate la Philadelphia, in cadrul careia urmeaza a primi oficial investitura partidului.

"Tim Kaine este un optimist implacabil care crede ca nicio problema nu este irezolvabila daca lucrezi pentru a o rezolva", a adaugat ea cateva minute mai tarziu.

Prin alegerea lui Tim Kaine ca partener in alegeri, o optiune asteptata, Hillary Clinton se aliaza cu un redutabil om politic care "nu a pierdut niciodata un scrutin", asa cum a spus ea recent despre el.

In primul rand, in calitate de senator si de fost guvernator de Virginia, el este un important atu in acest stat pivot, care poate fi decisiv in inclinarea balantei la alegerile pentru Casa Alba din 8 noiembrie.

El a contribuit deja, la alegerea lui Barack Obama in 2008, la trecerea statului Virginia in tabara democrata, pentru prima data din 1964.

Vorbind perfect spaniola, invatata in special dupa ce a petrecut un an cu iezuitii in Honduras pentru o misiune, el va fi de asemenea un atu-cheie pentru a atrage comunitatea hispanica, principala minoritate din SUA si al carei vot este crucial.

In varsta de 58 de ani, Tim Kaine, un politician discret si avocat de profesie care si-a facut studiile la Facultatea de Drept a prestigioasei universitati Harvard, era de cateva saptamani favorit pentru acest post, in special datorita marii sale experiente politice de 18 ani, dar mai ales capacitatii sale de a gasi consens.

Senatorul de Virginia s-a declarat "onorat" ca a fost ales de candidata democrata la prezidentiale, Hillary Clinton, pentru a fi vicepresedinte.

"Tocmai am incheiat o discutie la telefon cu Hillary. Sunt onorat sa ii fiu vicepresedinte. Sunt nerabdator sa fac campanie sambata la Miami", in Florida, a scris senatorul pe Twitter. Fosta prima doamna se afla in prezent intr-un turneu electoral prin acest stat din sud-estul SUA.