Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat sambata, la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, ca Europa are nevoie de o armata comuna, care sa ii intareasca siguranta si stabilitatea, subliniind ca masura trebuie privita prin prisma retragerii Marii Britanii din UE si cresterii migratiei dinspre Asia si Africa, informeaza Agerpres.

Viktor Orban (foto arhiva)Foto: Comisia Europeana

Orban a declarat ca NATO, in formatul actual, "este capabil sa garanteze pacea in Europa", dar considera ca statele membre ar trebui sa joace un rol mai activ.

"NATO, in formatul actual, este capabil sa garanteze pacea in Europa. (...) In continuare, NATO este un lucru de care avem nevoie si trebuie sa fim membri activi in NATO, e clar acest lucru. Marea Britanie, (...) a cincea economie si o putere nucleara, a iesit din structurile UE, deci eu cred ca, din acest motiv, trebuie sa ne gandim foarte serios la crearea unei armate comune in spatiul comunitar, insa avem nevoie de o armata adevarata, in care sa avem un singur limbaj comun (...) in care se dau instructiuni intr-o singura limba (...), o armata nu doar de forma, ci si de fond", a precizat Viktor Orban.

In context, premierul ungar a mai spus ca statele membre trebuie sa se gandeasca serios la modificarea bugetelor si la alocarea de fonduri mai mari pentru cercetare in domeniul militar si pentru armata.

"E clar ca trebuie sa ne gandim serios la schimbarea mentalitatii noastre (...) si sa dea Domnul sa nu fie nevoie de utilizarea acestei forte armate comune", a mai spus premierul Ungariei, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

Orban a lansat si ideea ca statele de la Visegrad ar putea constitui o forta militara comuna.

"Dorim sa avem o forta militara comuna a statelor de la Visegrad, trebuie sa avem acest curaj si armatele celor patru state trebuie sa aiba aplicatii comune. (...) Asta nu ar trebui sa insemne ca dorim sa facem concurenta armatei comune a statelor europene", a sustinut el.

In opinia sa, in prezent, "Europa este slabita" si nu poate face fata fenomenului migratiei, care se va amplifica in conditiile in care populatia Asiei si Africii va creste semnificativ in urmatorii ani.

Orban a amintit ca Ungaria va organiza in luna octombrie un referendum legat de impunerea cotei de imigranti si a facut un apel catre cetatenii din afara granitelor acestei tari, cu drept de vot, sa participe si sa spuna "un nu hotarat" acestei masuri, pentru ca Executivul de la Budapesta sa se poata prezenta cu un mandat ferm in fata Bruxellesului.