Parchetul Parisului a trimis primariei din Nisa o cerere cel putin neobisnuita: sa stearga "complet" 24 de ore de inregistrari provenite de la 6 camere de supraveghere, dar si a tuturor scenelor de la inceputul atentatului care a avut loc pe Promenade des Anglais, in noaptea de 14 iulie, scrie Le Figaro.

Momentul cand camionul intra in multimea din NisaFoto: Captura YouTube

"Panica si neintelegere la primaria din Nisa", scrie marele cotidian francez de dreapta. Miercuri, la ora 11, sub-directia antiterorista (SDAT, un serviciu al politiei judiciare franceze) a trimis agentilor care gestioneaza supravegherea video a orasului o cerere care citeaza articolele 53 si L706-24 din codul de procedura penala si articolul R642-1 din Codul penal si care cere stergerea "completa" a acestor date.

Parchetul a evocat o ingrijorare legate de "evitarea difuzarii necontrolate a acestor imagini". Municipalitatea a refuzat si a cerut procurorului sa puna sub sechestru aceste imagini.

Agentii centrul de supraveghere urbana din Nisa sunt siderati: "Este pentru prima oara cand ni se cere sa distrugem probe. Centrul de video-supraveghere ar putea fi pus sub acuzare iar agentii insarcinati cu acest dispozitiv nu au competenta pentru a efectua astfel de operatiuni", a declarat o sursa apropiata dosarului.

Cererea este cu atat mai uluitoare cu cat SDAT a trimis vinerea trecuta servere la Nisa pentru a recupera 30.000 de ore supravegheri video, operatiune care va mai dura inca cateva zile.

Contactat de Le Figaro, parchetul din Paris a confirmat informatia si a precizat: "Acest lucru a fost facut pentru a evita difuzarea necontrolata si nestapanita a acestor imagini". Politia nationala a precizat: "Din miile de camere instalate in Nisa, 140 prezinta elemente interesante de ancheta. Politia judiciara a recuperat 100% imaginile de pe aceste camere. PJ si parchetul au cerut deci stergerea imaginilor de pe aceste 140 de camere pentru a evita folosirea rauvoitoare a acestora din grija pentru demnitatea victimelor si pentru a evita ca aceste imagini sa apara pe site-uri jihadiste cu scop de propaganda". De asemenea, este invocat argumentul ca stergerea completa este motivata de imposibilitatea de a proceda la distrugeri partiale.

Primaria Nisa refuza sa puna in practica cererea

A doua zi dupa drama, ofiteri ai politiei judiciare au efectuat prima recenzie a camerelor de inregistrare care au avut contact direct cu evenimentul. Un raport a fost inaintat ministerului de Interne. Exact aceste camere sunt vizate acum de cererea SDAT.

Sambata, Palatul Elysee a cerut o copie a imaginilor atentatului, care a fost autorizata de parchetul din Paris. "Nu este socant ca presedintele Republicii a vrut sa vizioneze scenele. Ar trebui acum sa cerem la Elysee sa ne restituie CD-ul care a fost trimis?", se intreaba o persoana familiara cu acest dosar.

Vineri, avocatul primariei din Nisa a declarat pentru Nice-Matin ca municipalitatea refuza sa raspunda la aceasta cerere.

Aceste acuzatii vin in contextul unui scandal declansat de cotidianul de stanga Liberation, care a denuntat dispozitivul politienesc extrem de slab din noaptea atentatului, format din politisti municipali, nesustinuti de politia nationala. Informatiile sunt negate de ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve.