Autorul atentatului de la Nisa din 14 iulie, tunisianul Mohamed Lahouaiej Bouhlel, "a beneficiat de sustinere si de complicitate" iar indiciile arata ca a proiectat actul in urma "cu cateva luni", a anuntat joi procurorul insarcinat cu ancheta, Francois Molins, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Seful magistratilor antiteroristi a vorbit despre "avansuri notabile" in ancheta la care participa "peste 400 de anchetatori".

Investigatiile "au permis nu doar sa confirme si mai clar caracterul premeditat al actului ucigas al lui Mohamed Lahouaiej Bouhlel, dar si sa se stabileasca faptul ca acesta a beneficiat de sustinere si de complici in pregatirea si efectuarea actului sau criminal", a declarat Molins.

Doi franco-tunisieni, un tunisian, un albanez si un franco-albanez, cu varste cuprinse intre 21 si 42 de ani, au fost transferati justitiei pentru a fi pusi sub acuzare pentru acte teroriste si asasinate. Acestia nu se aflau in evidenta serviciilor de informatii, potrivit lui Molins.

Plecand de la analiza telefonului mobil al ucigasului, care indica numeroase contacte cu ei, acesti suspecti au fost arestati, a precizat procurorul, adaugand ca legatura dintre ei si Lahouaiej Bouhlel a fost stabilita si gratie dovezilor recoltate din camion si a armelor gasite.

Amprentele unuia dintre suspecti au fost gasite pe portiera camionului de 19 tone cu care Lahouaiej Bouhlel a ucis 84 de oameni si a ranit peste 350.

15 dintre ei se afla in continuare in stare grava.

Lahouaiej Bouhlel pare sa isi fi planificat atentatul "cu cateva luni inainte de a trece la fapte", potrivit procurorului.