Deputatul de dreapta Georges Fenech (Les Republicains), seful comisiei de ancheta parlamentara asupra atentatelor din 2015, cere crearea unui "Guantanamo a la francaise" pentru a putea gestiona "valul de jihadisti care vor reveni" din teatrul de lupta irakiano-sirian, scrie Le Figaro.

Guantanamo (foto arhiva)Foto: Rompres

"Un Guantanamo a la francaise ar fi solutia cea mai simpla. O cladire dedicata indivizilor radicalizati ar fi efectiv o solutie", a declarat Fenech pentru Valeurs Actuelles.

"Ceea ce ma ingrijoreaza este lipsa de anticipare a guvernului fata de ceea ce risca sa se intample. Vom asista la un adevarat val de jihadisti care revin pe teritoriul nostru, deoarece Daesh (acronimul arab al gruparii Stat Islamic) pierde mult teren, organizatia va cadea, e o chestiune de luni. Nimeni nu a anticipat aceste reveniri".

Inchisoarea Guantanamo a fost create de Statele Unite in baza lor navala din Cuba dupa atentatele din 11 septembrie 2001 pentru a detine, fara proces si adeseori fara o punere sub acuzare, "combatanti inamici". Barack Obama a promis sa inchida inchisoarea dar se loveste de opozitia partidului republican.

Potrivit cifrelor prezentate marti de premierul Manuel Valls in fata deputatilor francezi, 2.147 de cetateni francezi sau straini care au resedinta in Franta sunt implicati in filiere siriano-irakiene. Peste 1.000 au vizitat zona; 680 de adulti sunt in continuare prezenti acolo, dintre care o treime femei; 187 au murit in lupte. 179 de indivizi sunt in tranzit intr-o tara terta pentru a ajunge in zona de conflict sau pentru a reveni in Franta si 203 sunt reveniti pe teritoriul francez.