Hillary Clinton, candidatul democrat prezumtiv, este favorita sa castige algerile prezidentiale din Statele Unite, cu 76% sanse, noteaza cotidianul The New York Times, care a aplicat un model complex de calculare a sanselor de succes, potrivit Mediafax.

Folosind date istorice privind modul in care au votat statele federale, dar si rezultatele a circa 300 de sondaje de opinie efectuate incepand cu mijlocul lunii aprilie, modelul de calcul sugereaza o victorie a lui Hillary Clinton in fata lui Donald Trump, recent desemnat drept candidatul Partidului Republican la alegerile prezidentiale din luna noiembrie.

Potrivit prestigiosului cotidian, Clinton este favorita in 14 state si Districtul Columbia, unde se afla capitala, Washington, lucru care ar urma sa-i asigure 186 de voturi din cele 270 de voturi electorale necesare pentru a castiga alegerile. Pe langa acestea, sondajele o dau castigatoare si in alte opt state, fapt ce i-ar putea aduce victoria, cu un total de 275 de voturi electorale.

Publicatia avertizeaza ca in cele 16 saptamani de campanie ramase se pot schimba multe. Utilizand acelasi model de calcul, rezulta ca Bill Clinton ar fi avut mai putin de 20% sanse de deveni presedinte in 1992, cu aproximativ patru luni inainte de alegeri. O luna mai tarziu, dupa Conventia Partidului Democrat, modelul il dadea drept probabil castigator pe Bill Clinton, cu 84% sanse de succes.