Fethullah Gulen, predicatorul exilat in SUA si inamicul numarul 1 al presedintelui Erdogan, care il acuza ca se afla in spatele loviturii ratate de stat in Turcia, a ramas fara pensie, a anuntat miercuri agentia proguvernamentala Anadolu, citata de AFP.

Fethullah GulenFoto: AGERPRES

"Securitatea sociala (SGK) a suprimat acordarea pensiei pentru liderul grupului terorist FETO Fethullah Gulen si l-a radiat din registrul securitatii sociale", a anuntat Anadolu.

Cotidianul de opozitie Sozcu sustine ca Gulen a primit 1.283 de lire turcesti (380 de euro) in octombrie 2014, respectiv maximul in Turcia. Acesta ar fi primit ultima pensie marti, in conditiile in care o imensa vanatoare de "gulenisti" se desfasoara in Turcia, la patru zile dupa puci.

Nu se stie in ce calitate a fost acordata aceasta pensie fostului imam, care a parasit Turcia in 1999 si traieste retras intr-o regiune impadurita din Pennsylvania (nord-estul SUA). Acesta conduce puternica si bogata retea de companii si ONG-uri Hizmet.

Securitatea sociala "trebuie sa ia masuri similare impotriva altor responsabili ai puciului ratat", a adaugat Anadolu, in conditiile in care regimul presedintelui Recep Tayyip Erdogan a lansat o vasta campanie nationala de epurare, care a afectat deja 50.000 de persoane.

Ankara nu a furnizat dovezi legate de implicarea predicatorului in puci dar urmeaza in zilele urmatoare sa formalizeze cererea de extradare a acestuia.

La 75 de ani, Gulen (care spune ca are 77) este afectat de complicatii cardio-vasculare si de diabet si afirma ca nu si-a mai parasit domiciliul in ultimii doi ani. El dezminte orice implicare in puciul ratat.