Doua apartamente de lux, un avion privat si chiar drepturi de difuzare pentru filmul "Lupul de pe Wall Street": autoritatile americane vor sa confiste active in valoare de un miliard de dolari legate de un vast scandal in care este implicat fondul suveran malaiezian, 1MDB, scrie AFP.

Najib Razak a negat ca ar fi luat vreun ban in interes personalFoto: Wikipedia / Firdaus Latif

Ofensiva judiciara lansata miercuri de ministerul american al Justitiei (DoJ) vizeaza o "conspiratie internationala" care urmarea sa spele sute de milioane de dolari deturnati de 1Malaysia Development Berhad (1MDB), un fond creat in 2009 si unde premierul malaiezian Najib Razak este presedinte consultativ.

Potrivit plangerii autoritatilor americane, aceste fonduri ar fi fost utilizate ilegal in SUA de apropiati ai puterii malaieziene sau chiar de responsabili guvernamentali.

Lista achizitiilor lor cuprinde mai multe proprietati de lux in Beverly Hills, in California si New York, un avion privat Bombardier si panze de Vincent Van Gogh si Claude Monet.

In atentia autoritatilor figureaza in special Riza Aziz, ginerele premierului malaiezian, care ar fi primit 238 de milioane de dolari si ar fi folosit o parte dintre ei pentru a produce mai multe filme hollywoodiene cu propriul sau studio, Red Granite.

Ironic, in catalog figureaza "Lupul de pe Wall Street" (2013), filmul lui Martin Scorsese inspirat din viata unui trader care si-a facut averea deturnand banii clientilor sai, inainte de a fi prins de FBI. Rolul principal i-a apartinut lui Leonardo di Caprio.

Miliardul de dolari vizat de autoritatile americane nu reprezinta insa decat o mica parte din suma totala care ar fi fost deturnata de 1MDB, fond care afisa in 2014 o datorie abisala de 11 miliarde de dolari, adancita de achizitii opace realizate in strainatate.

Potrivit unui raport parlamentar publicat in aprilie in Malaezia, fondul a efectuat transferuri indoielnice de cel putin 4,2 miliarde de dolari in strainatate.

Scandalul a condus la deschiderea unei anchete in mai multe tari si a sfarsit prin a-l implica pe premierul malaiezian, dupa dezvaluirile Wall Street Journal din 2015.

Cotidianul american a aratat ca 681 de milioane de dolari au intrat in conturile sale personale in 2013. Razak a sustinut ca acesti bani erau un cadou din partea familiei regale saudite, dintre care o buna parte au fost returnati.

De atunci, WSJ a afirmat ca finantari din acest fond in valoare de peste un miliard de dolari ar fi fost in realitate varsate in contul premierului, ceea ce acesta neaga.

Anchetatorii din SUA se intereseaza si de rolul jucat de Goldman Sachs si incearca sa determine daca banca americana de afaceri nu a omis sa avertizeze autoritatile despre tranzactiile suspectate realizate cu fondul malaiezian.

Scandalul are ramificatii sin in Elvetia, unde autoritatea de supraveghere a pietelor a ordonat la finele lui mai dizolvarea bancii BSI pentru efectuarea de "numeroase tranzactii" in contul fondului suveran si cu "scopuri opace".