In conditiile in care seria de temperaturi-record continua fara intreruperi, iunie 2016 a marcat cea de-a 14-a luna consecutiva de calduri-record, scrie The Guardian.

Tot mai putina gheata in Marea ArcticaFoto: NASA

Potrivit a doua agentii americane, NASA si Noaa, iunie 2016 a fost cu 0,9 grade Celsius mai fierbinte decat media secolului 20, si cea mai calduroasa iunie inregistrata oficial, masuratorile incepand in 1880.

A doborat recordul anterior, stabilit in 2015, cu 0,02 grade Celsius.

Sirul de 14 luni consecutive de temperaturi-record este cel mai lung din istoria de 137 de ani de masuratori.

Ultima luna iunie aflata sub media secolului trecut a fost in urma cu 40 de ani.

Seria de temperaturi-record a inceput in aprilie 2015 si a fost sustinuta de un puternic El Nino, in care o mare masa de apa calda se imprastie in Oceanul Pacific.

Dar efectele El Nino s-au redus, iar efectele incalzirii globale sunt clare, spune Agvin Schmidt, de la NASA. “Desi El Nino din Pacificul tropical a dat un impuls temperaturilor globale din octombrie incolo, trendul de substrat produce aceste cifre record”, a spus el.

Walt Meir, tot de la NASA, a declarat ca temperaturile globale au fost exarcebate de temperaturile extreme din zona arctica. Caldura de acolo impinge in sus media globala, cauzand si un minim record de gheata maritima.