O zona umeda din sudul Irakului, considerata a fi biblica Gradina a Edenului si asanata aproape complet in timpul presedintiei lui Saddam Hussein, a fost inscrisa in patrimoniul mondial UNESCO, au anuntat autoritatile irakiene, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

saddamFoto: Hotnews

Alimentate de raurile Eufrat si Tigru, mocirlele din Mesopotamia sunt medii propice pentru a depune icre in jurul Golfului, fiind totodata un mediu adecvat pentru speciile de pasari precum sacra specie Ibis. De asemenea, acestea reprezinta un loc de odihna pentru mii de lupi salbatici care migreaza intre Siberia si Africa.

Saddam Hussein, care a acuzat Marsh-Arabii (n.r. - cei care traiesc in zona mlastinoasa) de tradare in perioada razboiului cu Iran, ce a avut loc intre 1980 - 1988, a pus baraje si a asanat mlastinile in 1990, pentru a-i alunga pe rebelii care se ascundeau in stuf.

Dupa invazia Irakului din 2003, Saddam a fost rasturnat de la putere, iar localnicii au distrus mai multe baraje, pentru a permite apei sa curga inapoi, iar agentii straine pentru protectia mediului i-au ajutat sa readuca la viata mlastinile.

Mocirlele, care acopereau 9.000 de kilometri patrati in anii 70, s-au micsorat pana la 760 km patrati in 2002, inainte de a recastiga 40% din zona originala in 2005. Cei din Irak doresc sa recupereze un total de 6.000 de km patrati.

Vaste, izolate, si situate la granita cu Iran, mlastinile au fost folosite in ultimii ani pentru contrabanda cu droguri si arme, primire de bunuri in aur si luare de ostatici in scopul obtinerii unor recompense.

Marsh-Arabii au trait in aceasta zona timp de mai multe milenii, dar se afla la limita cu societatea din Irak.

Potrivit unui studiu realizat in 1950, populatia ajungea atunci la 400.000 locuitori, dar cateva sute de mii au parasit mlastinile din cauza represiunii lui Saddam sau au devenit micranti economici.

Estimarile numarului de locuitori care se vor intoarce variaza in extreme. Multi Marsh-Arabi sunt analfabeti si se chinuie sa gaseasca de lucru in afara mlastinilor.

Prim-ministrul Haider al-Abadi a elogiat decizia UNESCO, spunand: "coincide cu victoriile militare consecutive obtinute in razboiul impotriva Statului Islamic".

Grupul militant, care a fost impins inapoi de la aproximativ jumatate din teritoriul pe care il capturase in 2014, controleaza cateva dintre cele mai bogate situri arheologice din nordul Irakului, dar nu s-a apropiat de sudul tarii. AddThis Sharing Buttons