Premierul turc Binali Yildirim a respins marti orice "razbunare" impotriva pucistilor care au incercat sa preia puterea vineri seara, facand apel la respectarea statului de drept, scrie AFP, care noteaza ca, la patru zile dupa puciul ratat, masinaria judiciara s-a pus in miscare, cu punerea sub acuzare a 26 de generali, printre care fostul sef al armatei aerului, intr-o vasta operatiune de epurare efectuata de regimul Erdogan.

TurciaFoto: Agerpres/AP

22:43 "O tara care doreste sa adere la UE nu poate restabili pedeapsa cu moartea", sustine presedintele francez Francois Hollande.

21:16 Consiliul Superior pentru Radio și Televiziune din Turcia a anuntat marti ca a retras licentele posturilor de radio si televiziune considerate apropiate de Fethullah Gulen.

20:48 Asociatia Magistrati europeni pentru democratie si libertate (MEDEL) cere eliberarea judecatorilor si procurorilor arestati in Turcia si solicita tuturor institutiilor europene sa condamne in cei mai duri termeni "atacul brutal al autoritatilor turce indreptat impotriva sistemului judiciar", anunta Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania.

17:29 Soldatii care au atacat hotelul in care a stat Erdogan afirma ca li s-a ordonat sa captureze un important lider terorist.

17.23: Circa 15.200 de angajati ai Ministerului Educatiei (mai ales profesori, dar si cadre administrative) au fost suspendati pentru legaturi cu organizatia gulenista (Daily Sabah)

15:54 Autoritatea audiovizuala din Turcia a anulat licentele de emisie a mai multe posturi de radio si televiziune care aravea legaturi cu Gulen (Reuters)

15:45 Ambasadorul turc in Grecia: Nereturnarea soldatilor care au fugit cu un elicopter nu ar ajuta relatiile bilaterale Ambasadorul Kerim Uras a mai declarat ca soldatii care au figit in Grecia dupa tentativa de puci de vineri seara vor avea parte de un proces corect si transparent in Turcia, informeaza Reuters.

15.16: Circa 100 de angajati ai unul National Intelligence Agency au fost suspendati (Daily Sabah)

15:13 Banca centrala a Turciei a redus rata dobanzilor pentru creditele overnight cu 0,25 puncte.

14.34: Consilierul militar al lui Erdogan, colonelul Erkan Kivrak, a fost gasit intr-un hotel din sudul Antalyei, cu un pasaport fals (Daily Sabah)

14:30 "Majoritatea zdrobitoare" a armatei turce "nu a avut nimic de-a face" cu tentativa de puci, afirma statul major, intr-un comunicat.

"Majoritatea zdrobitoare a Fortelor armate turcesti care isi iubeste patria, natiunea si drapelul sau nu a avut nimic de-a face" cu tentativa de puci. Militarii implicati in aceasta "josnicie" vor fi "sanctionati de maniera cea mai severa".

14:00 492 de membri ai celei mai inalte autoritati islamice au fost demisi pentru implicare in tentativa de lovitura de stat, anunta Reuters, care citeaza un comunicat al Diyanet.

Autoritatea pentru afaceri religioase, sau Diyanet, are peste 100.000 de angajati.

13:30 Premierul turc a anuntat ca guvernul a trimis in Statele Unite dosarele pentru a cere extradarea predicatorului Fethullah Gulen.

"Am trimis patru dosare in SUA pentru extradarea teroristului-sef", a spus Yildirim, in fata Parlamentului. "Le vom prezenta mai multe dovezi, daca doresc".

"V-o spun: nu protejati in continuare acest tradator, acest terorist sef", a spus acesta.

Autoritatile il acuza pe Gulen, un fost aliat al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, ca ar fi instigatorul acestei tentative de lovitura de stat.

Predicatorul, exilat in SUA din 1999, neaga acuzatiile. Acesta se afla in fruntea unei miscari denumite "Hizmet" ("serviciu"), care include o imensa retea de scoli, ONG-yuri si companii si este foarte influenta in presa, politie si magistratura.

-------------

"Nimeni nu poate adopta un spirit de razbunare (...) un astfel de lucru este absolut inacceptabil intr-un stat de drept", a spus Yildirim, intr-un discurs sustinut la Ankara.

Declaratia sa vine dupa ce UE, SUA si NATO au cerut in urma cu o zi respectarea principiilor statului de drept.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si i-a reamintit ca este "esential" ca Turcia sa respecte statul de drept si democratia dupa tentativa de puci.

"In calitate de membru al unei comunitati de valori, este esential pentru Turcia, ca si pentru toti aliatii, sa respecte deplin democratia si institutiile sale, ordinea constitutionala, statul de drept si libertatile fundamentale", a spus Stoltenberg, citat intr-un comunicat.