-Un nou caz inregistrat in Utah (SUA) suscita alerta privind o noua cale de transmitere a virusului Zika, alta decat prin intepatura de tantar sau prin relatii sexuale cu un pacient, au informat luni Centrele pentru Control si Prevenire a Bolilor (CDC) din SUA, citate de EFE, relateaza Agerpres. Originea contagierii se afla in centrul investigatiei, avand in vedere ca pacientul nu a calatorit in zonele de contagiere a Zika si nici nu a intretinut relatii sexuale, potrivit declaratiilor sale, cu o persoana infectata cu acest virus.

Epidemie de ZikaFoto: OMS

Totusi pacientul ar fi intrat in contact nesexual cu o ruda decedata la sfarsitul lunii iunie si pe care a ingrijit-o de aceasta boala, asftel incat CDC au in vedere "o noua cale de contagiere". Barbatul decedat in varsta de 70 de ani avea in sange "un nivel neobisnuit de ridicat al virusului", potrivit CDC.

Potrivit unui comunicat al CDC, rata virusului din sangele barbatului era de 100.000 mai mare, decat cea constatata in alte esantioane de sange prelevate de la persoanele infectate. Medicul Erin Staples, epidemiolog la CDC, a declarat ca inca nu se stie cum a fost transmis virusul intre aceste doua persoane, membre ale aceleiasi familii.

Echipele iau probe de tantari din jurul caselor ambelor pacienti - noul caz infectat si cel decedat - pentru a fi examinati, desi nu exista dovezi ca specia Aedes aegypti, care transmite Zika sa fi ajuns in Utah.

Noul pacient prezinta totusi semne de ameliorare, potrivit medicilor. Este vorba de al 8-lea caz diagnosticat in Utah; cel anterior se referea la un pensionar care contractase Zika in timpul unei calatorii in strainatate si care suferea de inima.