Opozantul presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, predicatorul Fethullah Gulen, a dat asigurari luni ca nu se ingrijoreaza in legatura cu eventuala sa extradare, reclamata de autoritatile de la Ankara care il considera responsabil al tentativei de puci care a zguduit Turcia in noaptea de vineri spre sambata.

"Personal, nu sunt ingrijorat", a explicat el intr-un interviu acordat mai multor media, printre care AFP, in proprietatea sa de la Saylorsburg, in Pennsylvania, in nord-estul Statelor Unite unde locuieste din 1999, scrie Agerpres.

Intrebat de CNN, presedintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat ca, in urmatoarele zile, Ankara va trimite Washingtonului documentele oficiale pentru a cere extradarea predicatorului din SUA in baza "acordului reciproc de extradare a criminalilor". Fethullah Gulen a reamintit ca guvernul de la Ankara a mai incercat, fara succes, sa obtina extradarea sa, dupa izbucnirea scandalului de coruptie care a zguduit Turcia in 2013 si a dus la demisia a trei ministri.

SUA "sunt un stat de drept", a explicat fostul imam in varsta de 75 de ani, vizibil foarte obosit, suferind de complicatii cardiovasculare si de diabet, potrivit anturajului sau.

"Aici, legea este mai presus de toate. Nu cred ca acest guvern va acorda atentie la ceva ce nu se bazeaza pe lege", a subliniat el. Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat luni ca extradarea lui Fethullah Gulen nu este posibila in absenta dovezilor, iar guvernul turc are obligatia sa le furnizeze.

Daca predicatorul nu se ingrijoreaza de propria soarta, el s-a aratat, in schimb, preocupat de viitorul relatiilor dintre Turcia si Statele Unite. El a reamintit ca trupe turce au luptat alaturi de armata americana in timpul Razboiului din Coreea si ca cele doua tari colaboreaza de mai multe decenii in cadrul NATO, la care Turcia a aderat in 1952.

"Daca va trebui sa paraseasca NATO, Turcia se va confrunta cu un haos de probleme. Se va evapora. Va fi terminata", a mai afirmat Fethullah Gulen.