Deputatii britanici au votat masiv luni seara in favoarea innoirii celor patru submarine nucleare Trident ale tarii, pentru un cost de cel putin 41 de miliarde de lire (49 de miliarde de euro), transmite AFP, citata de Agerpres.

Cu ocazia primului sau discurs fata parlamentului in calitate de premier, Theresa May a aparat innoirea programului nuclear pe care l-a descris ca "asigurare finala" pentru securitatea tarii.

Parlamentarii au aprobat masura cu 472 de voturi pentru si 117 impotriva dupa sase ore de dezbateri.

Aproape 60% dintre deputatii laburisti (138 din totalul de 252) au dat unda verde acestei masuri a guvernului conservator, in pofida pozitiilor pacifiste ale liderului lor, Jeremy Corbyn.

"Este imposibil sa spui cu siguranta ca nicio amenintare nucleara nu isi va face aparitia in urmatorii 30 sau 40 de ani, amenintand securitatea si modul nostru de viata", a subliniat Theresa May in cursul dezbaterilor.

La insistentele unui deputat scotian din SNP de a preciza daca este pregatita sa utilizeze o arma care poate ucide 100.000 de persoane, Theresa May a raspuns "da".

"Tot interesul unui sistem de descurajare este ca dusmanii nostri sa stie ca suntem pregatiti sa il utilizam", a adaugat ea.

"Trebuie sa trimitem mesajul fara echivoc oricarui adversar ca intotdeauna costul unui atac impotriva Marii Britanii sau aliatilor nostri va fi cu mult mai mare decat tot ce ar spera sa castige cu un astfel de atac", a mai spus premierul.

Jereym Corbyn si-a formulat opozitia fata de aceasta masura. "Nu voi lua o decizie care va ucide milioane de nevinovati. Nu cred ca amenintarea crimelor in masa este mijlocul legitim de a desfasura relatiile internationale", a declarat el luni.

Liderul laburistilor, confruntat cu o fronda a majoritatii deputatilor partidului dupa ce britanicii au votat, la 23 iunie, pentru a parasi Uniunea Europeana, a decis de aceasta data sa le lase libertatea de vot.

Marea Britanie este una dintre cele trei tari membre al NATO care poseda arma nucleara impreuna cu Franta si Statele Unite.

Flota nucleara invechita are baza la Falsane, in vestul Scotiei. Aceasta urmeaza sa fie inlocuita cu submersibile din clasa "Successor", pentru o intrare in serviciu la inceputul anilor 2030.

Unul dintre cele patru submarine nucleare se afla in permanenta in misiune in jurul lumii, doua sunt in port pregatite de plecare, iar al patrulea este in revizie.

Luni, Campania pentru dezarmare nucleara a afirmat ca programul Trident va costa in realitate 205 miliarde de lire din cauza cheltuielilor asociate programului. In schimb, Jeremy Corbyn s-a referit la o suma totala de 179 de miliarde de lire, mai scrie AFP.