Miscarea islamofoba si antiimigratie din Germania, PEGIDA (Patriotii europeni impotriva islamizarii Europei), varf de lance al protestelor impotriva refugiatilor, a anuntat luni ca intentioneaza sa creeze un partid politic, insa fara sa faca concurenta dreptei populiste Alternativa pentru Germania (AfD), informeaza AFP.

Viitorul partid ar urma sa se numeasca "Partidul popular pentru libertate si democratie directa" (FDDV), a anuntat seful miscarii, Lutz Bachmann, in timpul reuniunii traditionale organizata de miscarea sa in centrul orasului Dresda (est). El si-a justificat demersul afirmand ca asociatia aflata la originea PEGIDA a fost amenintata cu interzicerea de catre puterile publice, tot mai ingrijorate de derivele extremiste.

Bachmann a dat asigurari ca noul partid nu va face concurenta AfD, partid al dreptei populiste, cu accente de extrema dreapta, care a cunoscut o ascensiune spectaculoasa in ultimele luni, comenteaza AFP.

"Vom sustine AfD la viitoarele alegeri legislative (prevazute pentru toamna lui 2017) si nu vom prezenta candidati decat in numar limitat in circumscriptii", a adaugat Bachmann. El a declarat ca relatiile cu AfD sunt bune in majoritatea regiunilor tarii, unde partidul dreptei populiste a inteles ca "doar impreuna" cu PEGIDA succesul va fi garantat.

PEGIDA s-a lansat in toamna lui 2014, prin manifestatii saptamanale impotriva imigrantilor in fieful sau din Dresda. Miscare vadit de extrema dreapta, PEGIDA face obiectul mai multor anchete judiciare pentru incitare la ura. Totusi, miscarea nu a reusit sa-si indeplineasca obiectivul de a se extinde in intreaga Germanie, ramanand populara in estul tarii. Pe de alta parte, reprezentantii AfD sunt impartiti in doua tabere: cea care isi asuma apropierea de PEGIDA si cea care doreste sa se disocieze de aceasta miscare.