Examinarea efectuata asupra computerului autorului atentatului de la Nisa, tunisianul Mohamed Lahouaiej Bouhlel, arata "un interes cert si recent pentru miscarea jihadista radicala", a informat luni procurorul Parisului, Francois Molins, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Atacatorul a efectuat, de pe 1 pana pe 13 iulie, "cautari aproape zilnice pe internet referitoare la fragmente din Coran sau cantece religioase folosite de Daesh (Statul Islamic, n.r.) drept instrumente de propaganda", dar si referitoare la actiuni teroriste recente, precum atacul din Orlando (soldat cu 49 de morti, pe 12 iunie, in statul american Florida), a explicat Molins.

El a evocat de asemenea "fotografii cu caracter extrem de violent cu cadavre si fotografii cu privire la islamul radical".

Principalele declaratii ale procurorului Francois Molins (sursa: News.ro):

BILANTUL

Bilantul este de "84 de persoane decedate", inclusiv zece copii si adolescenti, "74 de raniti in continuare spitalizati, 28 la reanimare, cu un prognistic vital angajat in cazul a 19 dintre ei".

"Pana in aceasta zi si pana la aceasta ora, 71 de victime decedate au fost formal identificate, 52 de permise de inhumare au fost eliberate".

PREMEDITAREA

"Investigatiile permit in acest stadiu sa se determine caracterul determinat al atentatului comis pe 14 iulie la Nisa".

Mohamed Lahouaiej Bouhlel a contactat o firma de inchirieri din Saint-Laurent du Var pe 4 iulie, pentru a rezerva un camion pentru saptamana care a inceput pe 11 iulie.

"Mai multe fotografii extrase de pe telefonul mobil al teroristului arata ca acesta din urma s-a dus in mai multe randuri pe Promenade des Anglais, aceste deplasari putand corespunde unor reperari prealabile". "O poza a fost facuta de la volanul camionului", dar si "mai multe selfie-uri cu autorul pe 14 iulie, pe Promenade des Anglais".

"Exploatarea (camerelor de) supraveghere video din orasul Nisa confirma ca teroristul s-a dus, inainte sa comita actul criminal la volanul camionului, pe Promenade des Anglais" pe 12 iulie si 13 iulie.

Pe computerul sau s-a gasit urma "mai multor cautari pe Internet, incepand de la 1 iulie 2016, cu privire la festivitati" la Nisa, cautari ale unor inregistrari video despre accidente de circulatie "teribile" sau "oribile" si alte cautari cu privire la "inchirieri de camioane de capacitate mare" si cu privire la o adresa de depozit de arme la Nisa.

De asemenea, Mohamed Lahouaiej Bouhlel "parea sa aiba nevoie de bani (...). El a incercat sa contracteze un credit de consum in valoare de 5.000 de euro", care i-a fost refuzat pe 28 iiunie. El a "incercat" sa retraga suma de 1.000 de euro pe 14 iulie 2010 de la un distribuitor automat de bani, dar a putut sa retraga doar 550 de euro".

El si-a vandut vehiculul cu o zi inainte de fapte.

"Toate aceste elemente conduc la o analizare a faptelor ca un atentat gandit si pregatit, cel putin in zilele dinaintea trecerii la actiune".

COMPLICITATI

Sase persoane sunt in continuare in arest preventiv, "persoane suspectate ca s-au putut afla in contact cu autorul atentatului sau ca i-au putut oferi un ajutor logistic mai ales in furnizarea armei pe care a folosit-o".

"Unul dintre retinuti apare ca destinatarul unui SMS trimis de terorist in minutele dinaintea trecerii la fapte, pe 14 iulie, mai precis la (ora locala) 22.27 (23.27, ora Romaniei), in care este mentionata achizitionarea unor pistoale".

"Numeroase investigatii sunt inca in curs cu privire la SMS si apeluri telefonice efectuate de catre terorist in ziua faptelor si in zilele de dinaintea faptelor, in vederea identificarii ansamblului corespondentilor sai si continutului mesajelor schimbate".

PERSONALITATE SI RADICALIZARE

Bouhlel este descris ca un "individ foarte indepartat de consideratii religioase", "consumand droguri", avand o "viata sexuala neinfranata".

Potrivit unei marturii, "de opt zile isi lasase barba" si spunea ca "semnificatia acestei barbi este religioasa".

El dadea dovada de un "interes sigur, iar in acest stadiu, recent, fata de miscarea islamista radicala". In perioada 1-13 iulie, el a efectuat "cautari aproape zilnice in Coran", dar si cautari cu privire la atacurile armate de la Orlando si Dallas, dar si referitoare la atacul de la Magnanville (Yvelines).

Cu toate acestea, radcalizarea sa ar putea fi mai veche.

Alt martor a povestit ca Mohamed Lahouaiej Bouhlel i-a aratat "in urma cu sapte-opt luni" o inregistrare video cu decapitarea unui static.

"Sunt obisnuit", i-ar fi replicat interlocutorului uimit.

O fotografie gasita in telefonul sau mobil corespunde, de asemenea, "unui articol de presa din ziarul Nice Matin, din 1 ianuarie 2016, o fotografie care a fost facuta in aceeasi zi". Titlul articolului era "El intra intentionat cu masina pe terasa unui restaurant".