​Mir Islam, un hacker din SUA care a facut publice datele personale ale unor vedete si oficiali, a fost condamnat la doi ani de inchisoare, relateaza BBC. El mai este acuzat de apeluri telefonice false, care au dus la luarea cu asalt a locuintelor vedetelor, angajatilor federali si persoane publice, de catre politie.

Departamentul de Justitie al SUA a precizat ca "sentinta refelcta implicarea sa in mai multe campanii de hartuire online".

Islam va sta un an in inchisoare, dupa ce in ultimele 12 luni a fost in custodia federala.

Nume, zile de nastere, adrese, numere de telefon si numerele de securitate sociala a peste 50 de persoane, inclusiv ale lui Michelle Obama si directorului FBI, au fost postate pe platforma Exposed.su, a mai declarat Departamentul de Justitie.

Informatiile au fost folosite de "nenumarate persoane", pentru efectuarea fraudelor financiare.

De altfel, Mir Islam a mai fost implicat intr-o tactica folosita de hackeri, numita "swatting", care implica niste apeluri telefonice false cu privire la incidente, iar aceste apeluri necesitau interventia politiei.

Multi oameni, inclusiv actorul american Aston Kutcher, impresarul muzical Jay Z si Arnold Schwarzenegge, au fost "atinsi" de hacker prin aceasta tehnica.

Acuzatul s-a aparat in fata instantei, declarand ca suferea de o tulburare bipolara cand a comis aceste infractiuni.

"Nu am vrut sa se ajunga atat de departe, dar din cauza problemelor am crezut ca sunt invincibil. Trebuie sa platesc pentru greselile mele. Am inteles", a declarat Islam.

Documentele de judecata au aratat ca infractiunle au fost comiste in peridoada in care Islam Mir coopera cu FBI. Acesta a fost arestat in 2012 pentru ca incerca sa vanda carti de credit false.

Islam a mai facut o amenintare falsa cu bomba si a hartuit cibernetic o femeie.

FBI investigheaza daca acesta a mai cooperat cu cineva in furtul de date si in hartuirea oamenilor.