O noua zi agitata in Turcia, a doua dupa lovitura de stat esuata de vineri noaptea. Autoritatile dau asigurari ca au preluat controlul integral asupra principalelor orase din tara, cu exceptia Instanbului unde mai raman cateva grupuri de conspiratori care inca nu s-au predat. Intre timp, operatiunea de epurare se desfasoara in forta, 6.000 de persoane, dintre care jumatate militare, fiind arestate. Printre acestia se numara comandantul bazei de la Incirlik, folosita de trupele aliate pentru raidurile contra Statului Islamic, care este acuzat de complicitate la tentativa de puci si consilierul sef militar al presedintelui Erdogan. Liderul turc a promis la inmormantarea victimelor violentelor de vineri noaptea ca va continua sa curete "virusul" din institutiile statului, in conditiile in care Franta, ingrijorata de valul de arestari, a avertizat ca puciul esuat nu ii ofera lui Erdogan "un cec in alb" pentru epurari.

TurciaFoto: Agerpres/AP
  • Urmariti LIVETEXT evenimentele zilei:

----------

22:00 Ministerul roman al Afacerilor Externe anunta ca linia telefonica TelVerde deschisa pentru cetatenii romani aflati in Turcia a fost inchisa duminica seara, dupa ce numarul apelurilor a scazut considerabil. Celula de criza continua insa sa monitorizeze atent evolutiile, arata MAE.

21:18 Clericul Fethullah Gulen declara din nou ca nu stie cine a organizat tentativa de lovitura de stat, dupa ce negase si sambata orice implicare. (Reuters)

19:50: Erdogan afirma ca Turcia ar trebui sa evite "orice intarziere" in aplicarea pedepsei cu moartea. (Reuters)

19:29: Erdogan isi indeamna sustinatorii sa ramana in strada, in pietele publice. (Reuters)

18:32 Ministerul turc de Externe: Bilantul mortilor creste la peste 290 de persoane

Bilantul mortilor a crescut la peste 290 de persoane, a anuntat Ministerul de Externe turc intr-o declaratie de presa transmisa duminica, adaugand ca peste 1400 de persoane sunt ranite, scrie Reuters.

Dintre morti, peste 100 au fost participanti la puci, afirma ministrul, reiterand ca nu exista niciun dubiu ca miscarea a fost pusa la cale de sustinatori ai clericului musulman Fehtullah Gulen.

17:24 Consilierul sef pe probleme militare al presedintelui Recep Erdogan, Ali Yazici, a fost arestat duminica, in legatura cu puciul esuat, anunta CNN Turk.

17:05 Armata turca spune ca sta la comanda statului si poporului turc - declaratie e Armatei Turciei

Fortele armate turce anunta ca puciul a fost neutralizat si sa armata sta la omanda statului si poporului turc, se arata intr-o declaratie a Armatei turce, citata de postul de televiziune NTV.

Armata a mai adaugat ca populatia a jucat un rol major in impiedicarea loviturii de stat.

16:35: Citeste aici profilul lui Fethullah Gulen, clericul turc aflat in exil in SUA, acuzat de Erdogan ca s-ar afla in spatele loviturii de stat esuate.

16:31 John Kerry spune ca puciul esuat din Turcia nu a intrerupt lupta SUA impotriva Statului Islamic. Pentagonul anunta reluarea raidurilor aeriene din Turcia impotriva gruparii teroriste

Secretarul de stat american John Kerry afirma ca puciul esuat din Turcia nu a intrerupt lupta SUA impotriva Statului Islamic.

Turcia, un important aliat american in regiune, a permis SUA sa foloseasca baza aeriana de la Incirlik pentru a lansa atacuri impotriva grupului terorist.

Operatiunile aeriene de pe aceasta baza au fost blocate temporar de catre guvernul turc.

Pentagonul a anuntat insa duminica reluarea raidurilor aeriene din Turcia impotriva SI.

16:08 Premierul Binali Yildirim: Viata a revenit la normalitate in Turcia

Viata a revenit la normalitate in Turcia dupa tentativa de puci, a declarat duminica premierul Binali Yildirim, adaugand ca banca centrala, sistemul bancar, tranzactiile bancare sunt toate functionale, informeaza Reuters.

15:41 Turcia va scrie guvernelor occidentale, inclusiv SUA, pentru a cere sa-i extradeze pe sustinatorii lui Gulen

Ministerele turce de Justitie si Externe vor scrie Statelor Unite si altor guverne occidentale pentru a le cere sa ii inapoieze Turciei pe sustinatorii clericului islamic Fethullah Gulen, a anuntat Erdogan, potrivit Reuters.

15:19 Comandantul bazei aeriene de la Incirlik, generalul Bekir Ercan Van, a fost retinut pentru complicitate la tentativa de puci de vineri, informeaza Reuters precizand ca informatia este oficiala.

Baza de la Incurlik este folosita de Statele Unite si de alti parteneri din coalitie pentru a lansa atacuri aeriene impotriva Statului islamic din Siria.

15:12Erdogan promite: Vom continua sa curatam "virusul" din institutiile statului

14:41 Militarii turci care au fugit in Grecia sunt urmariti penal pentru intrare ilegala pe teritoriul tarii si incalcarea spatiului aerian

Cei 8 militari turci care au fugit cu un elicopter dupa lovitura de stat esuata din Turcia sunt urmariti penal de autoritatile elene pentru intrarea ilegala in Grecia si pentru incalcarea spatiului aerian, a anuntat duminica avocatul lor. (AFP)

13:40 Vladimir Putin si Recep Erdogan ar urma sa se intalneasca in luna august, anunta Reuters, citand Ria Novosti.

13:29 Ministrul francez de externe: Puciul esuat nu ii ofera presedintelui turc "un cec in alb" pentru epurari (Reuters)

"Vrem ca statul de drept sa functioneze pe deplin in Turcia", a declarat Jean-Marc Ayrault pentru postul de televiziune France 3.

Puciul "nu este un cec in alb pentru dl Erdogan. Nu pot fi facute epurari, statul de drept trebuie sa functioneze".

Jean-Marc Ayrault a adaugat ca ministrii europeni vor reitera luni cand se intalnesc la Bruxelles ca Turcia trebuie sa se conformeze cu principiile democratice europene.

13:24 Vladimir Putin i-a urat lui Erdogan, intr-o convorbire telefonica, o "reintoarcere rapida la stabilitate", anunta Kremlinul (AFP)

12:53 Numarul de persoane arestate a atins 6.000 si este asteptat sa creasca. Ministrul Justitiei: Procesul judiciar este in curs de desfasurare (NTV)

Pana acum au fost retinute 6.000 de persoane in Turci in legatura cu tentativa de puci si sunt asteptate noi arestari, a declarat ministrul Justitiei Bekir Bozdag, citat de NTV.

12:49 Vicepremierul turc catre investitori: Detinem controlul, nu va faceti griji (Reuters)

Vicepremierul turc Mehmet Simsek le-a transmis investitorilor sa nu isi faca griji dupa tentativa de puci, spunand intr-un mesaj pe Twitter, ca guvernul detine controlul si ca a decis sa ia "toate masurile necesare" dupa consultarea cu banca centrala si trezoreria.

Vicepremierul turc nu a specificat deppre ce masuri este vorba.

El a adaugat ca va avea duminica o teleconferinta cu investitorii globali.

"Am decis asupra tuturor masurilor necesare. Suntem in control. Nu este cazul sa fiti ingrijorati", a scris Simsek pe Twitter.