Boris Johnson merge, incepand de duminica, la Bruxelles, centrul diplomatiei europene, pentru o prima vizita care se prefigureaza delicata pentru campionul Brexitului a carui nominalizare surpriza la conducerea Ministerului de Externe britanic a starnit critici si sarcasm, noteaza AFP.

Boris JohnsonFoto: AGERPRES

"BoJo" soseste pe teritoriu familiar in capitala belgiana, unde a fost un jurnalist intre 1989 si 1994 pentru Daily Telegraph, alimentand zgomotos euroscepticismul intr-o perioada in care relatiile erau deja tensionate intre Regat si Uniunea Europeana.

Fostul primar conservator al Londrei, numit miercuri la Afaceri Externe de catre prim-ministrul britanic Theresa May, va fi mai intai primit duminica seara de sefa diplomatiei europene Federica Mogherini "pentru un prim contact" cu ocazia unei cine private.

Comisarul Mogherini este "gata sa coopereze" cu Boris Johnson, "ca si cu toti ceilalti ministri" de Externe, a dat asigurari un purtator de cuvant.

Insa o cina informala planificat in aceasi zi cu colegii sai europeni pentru a discuta despre iesirea Regatului din UE a fost anulata. Mai multe capitale s-au opus, spunand ca s-ar angaja astfel in "discutii informale" cu Londra, inainte ca guvernul sau sa notifice in mod oficial UE cu privire la dorinta de a iesi din blocul comunitar, activand articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, potrivit unui diplomat care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

Prin urmare, cei 28 de sefi de ai diplomatiei europene se aduna luni pentru intalnirea lor lunara, in cadrul careia vor analiza problemele internationale majore (Siria, Libia, procesul de pace din Orientul Mijlociu, etc.) cu omologul lor american John Kerry, aflat in turneu in Europa.

Aceasta intalnire va fi insa, in principal, o oportunitate de a interactiona cu Johnson, cunoscut pentru declaratiile sale negative si pentru glumele nesarate, aflat de aceasta data in rol de diplomat.

Amintim ca numirea sa la conducerea Ministerului de Externe al Marii Britanii a fost puternic criticata in Europa. Omologul sau francez, Jean-Marc Ayrault, a reactionat afirmand ca acesta a "mintit mult" in timpul campaniei care a precedat referendumul pentru Brexit.