Presedintele american Barack Obama a convocat sambata, de urgenta, Consiliul National pentru Securitate de la Casa Alba si echipa de politica externa pentru a analiza criza din Turcia, generata de tentativa de lovitura de stat esuata din noaptea trecuta, scrie Reuters.

Obama si ErdoganFoto: White House

Premierul turc Binali Yildirim a facut sambata la pranz o declaratie extrem de dura la adresa Statelor Unite. Yildirim a afirmat ca "orice tara care il adaposteste pe clericul Gulen nu poate fi un prieten al Turciei si va fi considerata in razboi cu Turcia", potrivit Reuters.

Si Recep Erdogan l-a acuzat noaptea trecuta, voalat, pentru tentativa de lovitura de stat pe predicatorul turc Fethullah Gulen, principalul inamic al presedintelui turc, aflat in exil in SUA.

Presedintele Turciei a afirmat noaptea trecuta ca persoanelor implicate in tentativa de lovitura de stat "li s-a spus ceea ce sa faca din statul american Pennsylvania" - o referinta la predicatorului turc Fethullah Gulen, initiatorul miscarii islamiste moderate care ii poarta numele si principalul inamic al lui Recep Tayyip Erdogan.

Washingtonul a invitat autoritatile turce, dupa aceste declaratii, sa "prezinte probe" impotriva predicatorului turc Fethullah Gulen, aflat in exil in SUA si acuzat de presedintele si premierul turc ca s-ar afla in spatele tentativei de lovitura de stat.

Sambata dimineata, predicatorul Fethullah Gülen a condamnat in termenii cei mai fermi tentativa de lovitura de stat din Turcia, precizand ca "Am suferit de-a lungul ultimilor 50 de ani din cauza catorva lovituri de stat militare si consider ca este o insulta sa fiu acuzat de vreo legatura cu aceasta incercare. Resping categoric astfel de acuzatii".

Pe de alta parte, activitatea la baza militara Incirlik din sudul Turciei, folosita si de trupe NATO, este blocata sambata, dupa ce a fost taiata energia electrica.

Situata in sudul Turciei, baza Incirlik este folosita de trupele NATO care supravegheaza activitatea Statului Islamic. Recent, Recep Erdogan a starnit controverse prin intentia sa de a permite militarilor rusi care lupta impotriva ISIS sa foloseasca baza militara.

Turcia este stat membru NATO, are a doua armata ca marime dintre statele Aliantei si are pe teritoriul sau 24 de baze militare NATO.