Autoritatile turce au ordonat sambata retinerea a 2.745 de judecatori si procurori dupa tentativa de puci, informeaza Reuters citand informatii transmise de postul de televiziune NTV. Anterior, potrivit Anadolu, Consiliul Suprem al Judecatorilor si Procurorilor, autoritatea judiciara de top a Turciei, a suspendat 2.745 de judecatori. In cursul zilei de sambata au mai fost retinuti comandantul Armatei a III-a Erdal Öztürk si comandantul Armatei a II-a, generalul Adem Huduti dar si un membru al Curtii Constitutionale turce, Alparslan Altan.

Consiliul Suprem al Judecatorilor si Procurorilor din Turcia - HSYKFoto: hsyk.gov.tr

Comandantul Armatei a III-a Erdal Öztürk a fost retinut sambata seara de de autoritatile turce dupa tentativa esuata de lovitura de stat desfasurata vineri noaptea, informeaza Reuters. Acwsta este acuzat de tradare.

Comandantul Armatei a II-a, generalul Adem Huduti, a fost si el retinut.Armata a II-a, cu baza in Malatya, protejeaza granitele Turciei cu Siria, Irak si Iran.

In aceeasi situatie se afla si un membru al Curtii Constitutionale turce, Alparslan Altan. Politia turca l-a retinut sambata pe Alparslan Altan, membru al Curtii Constitutionale si cea mai importanta figura judiciara dintre numeroasele persoane retinute dupa tentativa esuata de puci, informeaza CNN Turk.

Consiliul Suprem al Judecatorilor si Procurorilor a mai decis sa demita din cadrul sau 5 membri in urma deciziei Procuraturii din Ankara de a-i retine. Patru dintre ei au fost arestati preventiv.

48 de membri ai Consiliului de Stat, cu presupuse legaturi cu organizatii teroriste, au fost de asemenea arestati preventiv. Din toti cei 140 de membri ai Curtii de Apel, retinuti pentru presupuse legaturi cu organizatii teroriste, 11 au fost arestati preventiv sambata.

In jur de 2.839 militari implicati in tentativa de lovitura de stat au fost arestati.

Consiliul Suprem al Judecatorilor si Procurorilor, autoritatea judiciara de top a Turciei, a suspendat 2.745 de judecatori, dintre care 541 de la instante locale si 2.204 de la curtea judiciara, in urma incercarii esuate de lovitura de stat efectuata vineri seara, scrie Anadolu.