Uniunea Europeana a cerut, sambata dimineata, o revenire rapida la ordinea constitutionala in Turcia, unde vineri noaptea a avut loc o tentativa de lovitura de stat, transmite AFP, conform Agerpres.

''Continuam sa urmarim atent evolutiile (din Turcia) si sa ne coordonam cu cele 28 de state membre ale UE'' cu privire la tentativa de lovitura de stat care afecteaza Turcia, 'partener-cheie' al UE, se arata intr-o declaratie comuna a presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si sefei diplomatiei europene, Federica Mogherini, aflati in Mongolia unde are loc Summitul Europa-Asia (ASEM).

Armata turca a anuntat vineri noaptea ca a preluat puterea pentru a restabili ordinea in tara si drepturile democratice. Mai multi oficiali turci importanti, inclusiv presedintele Recep Tayyip Erdogan, au descris actiunile incepute vineri noaptea drept o tentativa a unei mici factiuni a armatei de a prelua puterea in tara.

Premierul turc, Binali Yildirim, a declarat sambata dimineata ca unii dintre liderii tentativei de lovitura de stat au fost arestati. Potrivit postului de televiziune CNN Turk, militarii s-au retras de la aeroportul international Ataturk din Istanbul, unde au venit mii de manifestanti ce se opun tentativei de lovitura de stat.