Lira turceasca a scazut la cel mai redus nivel din ultimele trei saptamani in raport cu dolarul american, dupa ce premierul turc, Binali Yildirim, a anuntat ca un grup din cadrul armatei turce a incercat sa rastoarne Guvernul, iar fortele de securitate au fost convocate "sa intreprinda tot ce este necesar", relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Lira turceasca scazuse la inchidere cu 5%, la 3,0300 lire/dolar.

"Ati vazut cele mai recente titluri din Turcia? Probabil ca are legatura cu ele. Acest avant al dolarului este foarte mult influentat de stiri", a spus Vassili Serebriakov, specialist in domeniul pietei valutare la Credit Agricole din New York.

Prim-ministrul turc a denuntat vineri seara o "tentativa ilegala" a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp dupa inchiderea partiala in directia Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul, potrivit unui canal de televiziune, informeaza AFP si Reuters.

Binali Yildirim a adaugat ca cei implicati in ceea ce a descris ca o tentativa de lovitura de stat a unui grup din cadrul armatei vineri vor

plati pretul cel mai ridicat, noteaza Reuters.

"Aceasta este o incercare de revolta, nu ii vom lasa sa castige", a spus Yildirim, citat de Xinhua.

Ulterior, armata turca a anuntat printr-un comunicat ca a preluat puterea in Turcia pentru a restabili ordinea si a mentine drepturile omului.

Intr-un comunicat trimis prin e-mail si citat de canalele TV din Turcia, armata a declarat ca toate relatiile externe existente ale Turciei vor fi mentinute si statul de drept va ramane prioritar.