Regiunea Nisa, pe Riviera Franceza, teatrul atacurilor sangeroase de joi, este cunoscuta de mai multi ani drept foaier al radicalizarii islamiste asupra careia a planat umbra unuia dintre principalii recrutori francezi ai Statului Islamic, scrie AFP.

NisaFoto: Wikipedia / Tobi 87

Atacul de la Nisa, descris ca fiind "terorist" de catre autoritati, nu a fost revendicat deocamdata, insa modul de operare si data aleasa, zi cu puternica incarcatura simbolica - 14 iulie, Ziua Frantei - duce cu gandul la instructiunile grupurilor jihadiste, cum ar fi Al Qaeda sau Statul Islamic.

Numele sau a aparut in mai multe dosare care vizeaza filierele siriene: Omar Omsen, originar din Nisa, pe numele sau real Oumar Diaby, a fost considerat de catre serviciile antiteroriste franceze drept un recrutor important de candidati pentru jihadul din Siria si un apropiat al lui Forsane Alizza, o grupare islamista dizolvata in 2012 de catre guvernul francez.

Autor al unor filme de propaganda, acest fost delicvent franco-senegalez, devenit imam radicalizat autoproclamat la Nisa, a mers in Siria in 2013. A afirmat ca lupta pentru Jabhat al-Nosra, ramura al Qaida din Siria. Dupa ce a circulat vestea mortii sale, jihadistul in varsta de 40 de ani a reaparut la inceputul lui iunie intr-o filmare a postului de televiziune France 2.

Jurnalistul Romain Boutilly a intrat in contact u el, initial prin intermediul rudelor si apropiatilor sai ai apoi prin intermediul retelelor sociale. A trimis apoi un cameraman sirian in tabara sa din Siria, in regiunea Lattaquia pentru a vorbi cu comandantul celulei formate din circa 30 de tineri francezi, majoritatea originari din regiunea Nisa.

In martie, numele acestei figuri a jihadismului francez, la initiativa unei intense campanii de recrutare pe internet, a aparut in timpul arestarii, in regiunea pariziana, a unui barbat suspectat de "proiecte de actiuni violente" in Franta, potrivit unor surse apropiate dosarului.

Indoctrinare

Barbatul, Youssef E., a fost condamnat in martie 2014, alaturi de doi barbat, pentru o calatorie intrerupta catre regiunea jihadului sirian. Trio-ul a intrat in contact cu ocazia unei reuniuni care a avut loc in decembrie 2011 la Nisa, fiind organizata de Oumar Diaby, pentru a vorbi despre "hijira" (emigrare). Unul dintre cei condamnati, Fares F., a declarat in fata anchetatorilor ca a fost "indoctrinat".

Oumar Diaby a lucrat, in 2012, ininate d eplecarea sa in Siria, intr-un fast-food din Nisa numit "Nosra", fiind in vizorul serviciilor de informatii, potrivit unor surse din politie.

Orasul Nisa, confruntat cu plecarea mai multor tineri in Siria, a mai fost in trecut tinta unor amenintari teroriste.

In 3 februarie 2015, la cateva saptamani dupa atacurile din luna ianuarie asupra redactiei ziarului de satira Charlie Hebdo, asupra unui politist si a unui supermarket kosher, Moussa Coulibaly, originar din zona pariziana, a atacat cu un cutit trei soldati care stateau de paza in fata unui centru comunitar evreiesc din Nisa. In timpul detentiei sale, acesta a vorbit despre ura fata de Franta, fata de politie, soldati si evrei, potrivit unei surse apropiate anchetei.

"Stim ca la Nisa este o zona de radicalizare", nota deputatul socialist Sebastien Pietrasanta, raportor al comisiei de ancheta parlamentara asupra atacurilor din 2015. Dupa atacul comis de Moussa Coulibaly la inceputul lui 2015, Nisa a fost "singura zona din Franta (cu exceptia regiunii pariziene) unde dispozitivul de securitate a fost reevaluat, pentru a intra in <>", a mai aratat raportorul.

Potrivit unei sursa apropiate dosarului, o ancheta asupra unei celule islamiste demantelate in 2012 a revelat un proiect de atac care viza carnavalul de la Nisa, un eveniment de amploare internationala.