Franta a fost scena a trei atacuri teroriste, intr-un an si jumatate, cu un bilant total de 234 de morti si aproape 500 de raniti. Ultimul drintre ele s-a produs cu ocazia zilei nationale si la doar cateva zile dupa finalul campionatului de fotbal Euro 2016, perioada in care 42.000 de politisti si 30.000 de jandarmi au fost mobilizati pentru a asigura paza in conditiile in care amploarea evenimentului l-ar fi facut tinta ideala pentru un atentat de natura terorista. Mai mult decat atat, dupa atacul din noiembrie de la Paris, Franta se afla sub stare de urgenta care urma sa expire pe 26 iulie. De aceasta data nu a mai fost lovit Parisul ci Nisa, oras cunoscut autoritatilor pentru miscari de radicalizare islamista.

Atacul terorist de la NisaFoto: Agerpres/AP

Atacul de la Nisa, descris ca fiind "terorist" de catre autoritati, nu a fost revendicat deocamdata, insa modul de operare si data aleasa, zi cu puternica incarcatura simbolica - 14 iulie, Ziua Frantei - duce cu gandul la instructiunile grupurilor jihadiste, cum ar fi Al Qaeda sau Statul Islamic.

Analisti si experti francezi chestioneaza capacitatea Frantei de a lupta cu amenintarea terorista, pe fondul slabei performante a serviciilor secrete, pe fondul neintelegerilor dintre servicii si al reticentei Frantei de a face schimb de informatii cu aliatii sai sau cu tari terte despre cetatenii radicalizati. In plus, bariere de ordin legislativ, chestionate deja dupa precedentele atentate, dar ramase in vigoare, impiedica autoritatile franceze sa ia masuri de prevenire a radicalizarii si, finalmente, a atentatelor.

Franta a refuzat informatii despre cetatenii francezi care au mers in Siria

Situatia din Franta este una alarmanta,

Bernard Squarcini

Bernard Squarcini

Foto: Captura YouTube

iar actiunile autoritatilor ridica semne de intrebare cu privire la capacitatea statului francez de a-si apara cetatenii. Dupa cum povesteste fostul sef al serviciului secret intern, Franta a refuzat informatii privind cetatenii francezi care au mers in Siria.

Bernard Squarcini, fostul sef al serviciului francez de informatii interne, declara intr-un interviu din noiembrie 2015 (imediat dupa atentatele din Paris) ca serviciile secrete siriene au vrut sa dea Frantei in 2013 lista cu cetatenii francezi care au fost antrenati in Siria de ISIS, dar guvernul a refuzat "din motive ideologice". Guvernul socialist era condus atunci de premierul Jean-Marc Ayrault, iar Manuel Valls (actualul premier) era ministru de Interne.

Franta a rupt relatiile diplomatice cu Siria in martie 2012, cand presedinte al Frantei era Nicolas Sarkozy. Franta a acuzat regimul lui Bashard al Assad de crime impotriva propriului popor. Ca urmare a incetarii relatiilor diplomatice, si relatiile de colaborare intre serviciile franceze si cele siriene au incetat.

Squarcini a mai recunoscut ca exista disfunctionalitati in relatia cu serviciul secret extern al Frantei.

"Ma intreb: la ce a muncit DGSE (serviciul secret extern al Frantei - n.red.) in privinta filierelor siriene compuse din francezi in Europa? Unii actori francezi din serviciile de informatii inca nu au inteles: nu exista astazi diferente intre amenintarea interna si cea care vine din exterior. Trebuie neaparat sa intarim cooperarea dintre cele doua servicii", a afirmat fostul sef al serviciului francez de informatii interne intr-un interviu pentru Valeurs Actuelles.

Dupa atacurile de la Bruxelles, Franta si-a exprimat frustraile fata de esecul institutiilor europene de a veni cu solutii la problema terorismului. Parisul a criticat Parlamentul European ca nu a actionat pentru a face posibila intrarea in vigoare a unui set de masuri propuese de Paris, si a criticat serviciile de informatii europene ca nu au impartasit informatii cu colegii lor francezi, scrie Politico.

Frustrarile Frantei sunt reale, insa trec cu vederea faptul ca unele dintre reformele propuse de Paris au fost respinse in Parlamentul European chiar de catre socialistii francezi.

Cat despre sistemele europene existente pentru lupta impotriva amenintarilor, in urma cu 10 ani a fost infiintat Sistemul de Informatii Schengen, o baza de date care le permite autoritatilor sa impartaseasca informatii cu privire la persoanele considerate periculoase. La sfarsitul lunii martie 2016, in aceasta baza erau trecute 8.000 de nume. "E ridicol, comparat cu cei 10.000 de indivizi considerati drept amenintare din fisierele serviciilor de securitate franceze¬ a declarat un consultant al guvernului francez.

Amenintarea terorista, evidenta pentru Franta ca pentru intreaga Europa

Francois Heisbourg, un fost diplomat francez si expert in domeniul apararii, a avertizat in decembrie 2015 ca Statul Islamic va lovi din nou in viitorul apropiat.

Acesta a facut apel la crearea unei comisii de ancheta la nivel national asupra atacurilor din 2015 pentru ca autoritatile sa vada ce poate face pentru a preveni un nou atac si pentru a-si imbunatati metodele de actiune antiterorista.

"In opinia mea, in urmatorii doi ani Europa va fi din nou lovita de Daesh. Trebuie sa reevaluam totul, este o chestiune de bun simt", a afirmat Heisbourg, care de-a lungul timpului a facut parte din 3 comisii de expeti care au alcatuit "cartile albe" ale terorismului si apararii, in timpul mandatelor lui Chirac, Sarkozy si Hollande.

Acesta mai arata ca prima intrebare pe care aceasta comisie ar fi trebuit sa o ia in considerare este disparitia informatiilor de proximitate pe care le furniza Directia Centrala de Informatii Generale (DCRG) (care apartinea de Politia nationala si acre a disparut in 2008, in urma unei fuzionari cu Serviciile de informatii interne) si apoi "suprimarea politiei locale. Trebuie de asemenea sa punem sub semnul intrebarii rolul jandarmeriei, care acopera 95% din teritoriu insa este exclusa din comunitatea natinala de informatii (CNR)". Acesta a propus ca un punct de plecare o cooperare mai buna si o viziune comuna pentru toate serviciile si directiile de informatii din tara.

Avertismentele acestuia ca si a multor altor experti sunt, cu siguranta, intemeiate in conditiile in care Statul islamic a facut in repetate randuri apel la membrii sai sa atace si a amenintat tarile occidentale cu violente.

Momentul cand camionul intra in multimea din Nisa

Momentul cand camionul intra in multimea din Nisa

Foto: Captura YouTube

Intr-un mesaj audio difuzat in 2014, purtatorul de cuvant oficial al Statului Islamic Abou Mohammed Al-Adnani ii incuraja pe "soldatii califatului sa utilizeze orice arme au la indemana. Daca nu puteti sa ii aruncati in aer cu o bomba sau sa ii omorati cu focuri de arma, descurcati-va pe cont propriu, calcati-i cu masinile voastre", relateaza Nice Matin.

Atacul de joi de la Nisa, cu un camion, precum si cel din 13 iunie, cand jihadistul Larossi Aballa a omorat cu un cutit un politist si pe sotia sa, in casa lor din regiunea pariziana, par sa fie inspirate din acest apel, fiind realizate cu arme de ocazie.

Nu in ultimul rand, desi Parisul pare tinta ideala pentru atacuri, fiind sediu politic si administrativ si o metropola favorita printre turistii straini, orasul Nisa, de asemenea centru turistic, este cunoscut de mai multi ani ca un teren propice radicalizarii islamiste, dupa cum arata AFP.

Nisa i-a fost casa lui Omar Omsen, pe numele sau real Oumar Diaby, considerat de serviciile antiteroriste franceze drept un recrutor important al Statului Islamic, cautand candidati pentru jihadul din Siria. Autor al unor filme de propaganda, acest fost delicvent franco-senegalez, devenit imam radicalizat autoproclamat la Nisa, a mers in Siria in 2013.

"Stim ca la Nisa este o zona de radicalizare", nota un deputat socialist, rapotor al comisiei de ancheta parlamentara asupra atacurilor din 2015. Dupa atacuri, aceasta din urma, a fost "singura zona din Franta (cu exceptia regiunii pariziene) unde dispozitivul de securitate a fost reevaluat, pentru a intra in <>", a mai aratat raportorul.

Potrivit unei sursa apropiate dosarului, o ancheta asupra unei celule islamiste demantelate in 2012 a revelat un proiect de atac care viza carnavalul de la Nisa, un eveniment de amploare internationala.

Trei atacuri teroriste de amploare in decurs de un an si jumatate

Prima imagine din interiorul redactiei Charlie Hebdo de dupa atentat

Prima imagine din interiorul redactiei Charlie Hebdo de dupa atentat

Foto: Twitter

7 ianuarie 2015 - Un atac terorist a avut loc la sediul publicatiei franceze de satira Charlie Hebdo din Paris, Franta, fiind cel mai sangeros din Franta din ultimii peste 40 de ani. Douasprezece persoane au murit si alte zece au fost ranite, relateaza Agerpres.

Cei trei autori ai atacului au fost identificati ca fiind fratii franco-algerieni Said Kouachi (34 de ani) si Cherif Kouachi (32 de ani), recent intorsi din Siria, iar al treilea, Hebdo Hamyd Mourad (18 ani),care s-a predat politiei.

Atacul a fost urmat de cateva zile de haos in Franta. Doua zile mai tarziu, un apropiat al fratilor Kouachi, Amedy Coulibaly, a luat ostatici mai multe persoane intr-un magazinul kosher din Porte de Vincennes.

13 noiembrie 2015 - Barbati inarmati si atacatori sinucigasi au comis un val de atentate la Paris, care au vizat restaurante, sala de concerte Bataclan si zona adiacenta Stade de France. Atacurile s-au soldat cu 130 de morti si 352 de raniti.

Lupta armata intre politie si teroristi langa Bataclan

Lupta armata intre politie si teroristi langa Bataclan

Foto: Captura YouTube

Ele au fost revendicate de Statul Islamic. Opt atacatori si-au pierdut viata in atentate, dintre care sapte s-au aruncat in aer. Patru dintre ei au murit in sala de spectacole Bataclanm, trei la Stade de France, iar altul pe bulevardul Voltaire, in apropiere de Bataclan.

In paralel, teroristi au deschis focul cu arme automate la restaurante si terase, la Bataclan, strazile Charonne, Bichat, la restaurantul Le Petit Cambodge, precum la Fontaine au Roi, la intersectia cu Faubourg-du-Temple.

Celelalte atacuricomise de atacatori sinucigasi au avut loc in apropiere de Bazilica Saint-Denis, unul dintre marile temple istorice ale crestinatatii europene, unde se afla inhumati multi regi ai Frantei. Cele mai multe dintre victime au fost ucise in atacul din sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal.

Camionul folosit in atacul din Nisa

Camionul folosit in atacul din Nisa

Foto: AGERPRES

14 iulie 2016 - Un sofer de origine tunisiana (informatie a BFMTV, neconfirmata oficial) a intrat cu camionul in multimea adunata de Ziua Frantei in centrul orasului Nisa si a ucis 84 de oameni, printre care si copii. Numeroase persoane au fost ranite, dintre care 18 grav. Printre raniti se numara cel putin 50 de copii care au fost internati in spitalele din oras.Potrivit martorilor, soferul ucigas a condus direct prin multime ucigand oameni pe o distanta de 2 km din totalul de 5 ai promenadei unde se sarbatorea Ziua Frantei. Acesta a fost intr-un final impuscat mortal de politie.

Inca din urma atacului din Paris din noiembrie 2015, presedintele Francois Hollande a decretat stare de urgenta pe intreg teritoriul Frantei si inchiderea frontierelor tarii pe fondul "atacurilor teroriste fara precedent".

Franta a prelungit de doua ori starea de urgenta, ce acorda prerogative sporite politiei si alte masuri de securitate, ultima data pana la 26 iulie, pentru a acoperi si campionatul de fotbal Euro 2016 si Turul Frantei la ciclism. Vineri, Hollanda a anuntat prelungirea cu inca 3 luni a starii de urgenta.