Fondul Monetar International (FMI) si-ar putea relua furnizarea ajutoarelor catre Ucraina pana la sfarsitul lunii iulie dupa luni de blocaj legate in special de lipsa de progres constatata in lupta impotriva coruptiei, a indicat joi purtatorul de cuvant al acestei institutii, citat de AFP.

"Ar putea avea loc in iulie. Discutiile in acest sens sunt foarte aproape de a fi finalizate', a declarat Gerry Rice, in cursul conferintei de presa bilunare a FMI.

Deblocarea acestei noi transe a imprumutului de 1,6 miliard de dolari va trebui sa fie aprobata formal de Consiliul de administratie al FMI, care reprezinta cele 189 state membre ale sale, potrivit Agerpres.

'Exista cateva detalii tehnice pe care speram sa le rezolvam in curand', dar 'nu exista vreo lege care sa conditioneze' aceasta aprobare, a detaliat Rice.

O noua livrare ar marca reluarea planului de ajutor de 17,5 miliarde de dolari acordat de FMI tarii in aprilie 2015, dar suspendat de mai multe luni pe fondul nemultumirii fata de ritmul reformelor.

In februarie, directoarea generala a FMI - Christine Lagarde - avertizase astfel ca ar fi 'dificil' sa continue resuscitarea Ucrainei fara 'eforturi semnificative' ale Kievului pentru a combate coruptia si reformarea guvernarii.

In virtutea acestui plan de ajutor, FMI a deblocat aproximativ 6,6 miliarde de dolari imprumutati tarii, sustinuta de SUA si de tarile europene in fata Rusiei.

Ucraina se afla intr-o recesiune profunda, tradusa prin prabusirea Produsului Intern Brut (PIB) cu 9,9% in 2015, dupa o scadere de cel putin 6,6% in anul precedent.