Beijingul a promis joi un "raspuns hotarat" la orice "act de provocare" in Marea Chinei de Sud, la doua zile dupa sentinta Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga (CPA), care a dat castig de cauza Filipinelor impotriva Chinei intr-o disputa legata de anumite zone din Marea Chinei de Sud, transmite AFP.

"Daca cineva doreste sa recurga la un act de provocare contra intereselor de securitate chineze pe baza acestei sentinte, China va raspunde intr-o maniera decisa", a declarat Lu Kang, purtator de cuvant al Ministerului de Externe chinez, conform Agerpres.

China considera ca detine suveranitatea asupra cvasitotalitatii Marii Chinei de Sud, o zona bogata in hidrocarburi, aflata la intretaierea unor rute maritime vitale pentru comertul mondial, insa revendicarile sale se suprapun cu pretentii exprimate de Filipine, Vietnam, Malaezia si Brunei.

In decizia sa anuntata marti, instanta de la Haga a decis ca Beijingul "a incalcat drepturile suverane ale Filipinelor", ca nave ale Garzii de Coasta chineze au comis "acte ilicite" si ca zone revendicate de China "sunt incluse" in apele filipineze. CPA a afirmat ca revendicarile Beijingului in Marea Chinei de Sud nu au "fundamente juridice".

Lu Kang a estimat ca CPE este o instanta ilegala, subliniind ca sentinta "nu va avea niciun efect asupra politicii Chinei".

China a lansat saptamana trecuta exercitii navale in partea de nord a Marii Chinei de Sud, in timp ce Fortele navale ale SUA din Pacific au anuntat desfasurarea unui portavion pentru consolidarea "securitatii".