Imparatul Japoniei nu are intentia de a abdica, a precizat joi Palatul imperial japonez, dupa ce in ajun postul public de radioteleviziune japonez NHK anuntase ca Akihito intentioneaza sa abdice in anii urmatori, fara a mentiona motivele acestei intentii, una fara precedent in istoria moderna a tarii, transmite AFP, citata de Agerpres.

Canalul public NHK a provocat miercuri o surpriza atunci cand a anuntat ca suveranul in varsta de 82 de ani ar dori ca in cativa ani sa cedeze locul sau printului mostenitor Naruhito si ca acesta din urma sustine demersul tatalui sau.

Agentia de presa Kyodo a difuzat o stire similara. In legea actuala privind Casa imperiala japoneza, act normativ care reglementeaza statutul juridic al imparatului, nu este prevazut mecanismul legal al abdicarii, astfel ca ar fi necesara revizuirea acestui text in cazul in care Akihito ar dori sa renunte la tron. In Japonia nu a avut loc nicio abdicare in ultimii 200 de ani. Analistii politici estimeaza ca informatia difuzata miercuri de NHK si Kyodo nu a avut la baza surse de incredere.

''Nu este deloc adevarat'' (ce au anuntat postul de radioteleviziune NHK si agentia de presa Kyodo referitor la intentia de abdicare a imparatului Akihito, n.r.), a declarat miercuri seara un inalt responsabil al Casei imperiale japoneze, Shinichiro Yamamoto. Premierul japonez Shinzo Abe a refuzat joi sa se pronunte, invocand caracterul sensibil al acestei chestiuni, la fel cum a fost si cazul purtatorului de cuvant al executivului japonez, Yoshihide Suga.

Akihito, aflat pe tronul Japoniei de 27 de ani, a fost diagnosticat in acest an cu gripa. Nascut in 1933, el i-a urmat la domnie lui Hirohito, iar mostenitorul sau este printul Naruhito, in varsta de 56 de ani.