Ankara isi propune sa dezvolte relatii amicale cu Siria si Irak, iar ambele tari trebuie sa fie stabile pentru a combate cu succes activitatiile teroriste din aceste state, a declarat prim-ministrul turc, Binali Yildirim, potrivit Reuters online, citata de Mediafax.

Turcia a fost mult timp unul dintre cei mai inversunati adversari ai presedintelui sirian Bashar al-Assad, argumentand ca numai inlaturarea sa de la putere ar putea stabiliza Siria, fapt ce a tensionat si mai mult relatiile cu Rusia, principalul aliat international al lui Assad.

De la preluarea mandatului, in luna mai, Yildirim a spus in mod repetat ca Turcia trebuie sa "se apropie de prietenii sai si sa imputineze dusmanii" - o acceptare tacita ca politicile din trecut au condus la marginalizarea Ankarei.

"Este cel mai mare si irevocabil scop al nostru: Dezvoltarea unor relatii bune cu Siria si Irak, precum si cu toti vecinii nostri din jurul Marii Mediterane si a Marii Negre," a declarat Yildirim.

"Am normalizat relatiile cu Rusia si Israel. Sunt sigur ca, de asemenea, vom normaliza relatiile cu Siria. Pentru ca lupta impotriva terorismului sa reuseasca este necesar ca stabilitatea sa fie reinstaurata in Siria si Irak," a mai adaugat oficialul turc.

Acesta a mai precizat "Desigur ca Turcia doreste normalizarea relatiilor cu Siria, dar nu exista nici o schimbare in politica Turciei in ceea ce priveste Siria cu Assad."