Germania si Franta vor sa promoveze o mai stransa copperare in materie de securitate si aparare in cadrul Uniunii Europene, dupa iesirea Marii Britanii, care a "paralizat" in trecut astfel de initiative, a anuntat miecuri ministrul german al Apararii, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.

BundeswehrFoto: Deutsche Welle

UPDATE Presedintele francez Francois Hollande a anuntat si el miercuri dupa-amiaza ca o initiativa pentru "consolidarea apararii europene" a fost prezentata la initiativa Frantei, transmite AFP.

"Prietenii nostri sunt gata. Prin urmare vom lucra impreuna la aceasta initiativa", a declarat Hollande in cadrul unui discurs sustinut la Ministerul de Interne. Va fi vorba, in special de "facilitarea angajamentelor Uniunii Europene in afara frontierelor sale si sporirea securitatii partenerilor nostri si vecinilor nostri", a precizat Hollande.

Ursula von Leyen a declarat, cu ocazia unui raport asupra politicii de securitate a Germaniei, ca Berlinul si Parisul vor desfasura discutii cu alte tari membre pentru a le evalua apetitul pentru securitate comuna si pentru o "uniune a apararii".

"Pot sa va spun din experienta ca in trecut Marea Britanie a spus ca nu va face astfel de lucruri", a declarat Leyen.

"Asta a paralizat Uniunea Europeana pe subectul politicii externe si de securitate. Asta nu poate insemna ca restul Europei sa ramana inactiv, ci mai degraba trebuie sa avansam pe aceste subiecte mari", a adaugat ministrul german.

Marea Britanie, tara in care sentimentele impotriva cedarii suveranitatii catre autoritatile europene au fost intotdeauna puternice, a votat in referendumul din 23 iunie sa paraseasca blocl european dupa 43 de ani in care a fost stat membru.

Von der Leyen a propus construirea unui "sediu civil-militar" european, de unde ar putea fi desfasurate misiuni UE, precum si o forta medicaal europeana.

Potrivit guvernului de la berlin, in raportul asupra politicii de securitate, "mediul de securitate german a devenit chiar mai complex, volatil, dinamic si, prin urmare, din ce in ce mai imprevizibil".

Guvernul a subliniat amenintarea reprezentat de Rusia, care, potrivit autoritatilor germane, "pune in discutie pe fata ordinea si pacea europeana", fiind dispusa sa foloseasca forta pentru a-si promova interesele si sa retraseze granite in Crimeea si estul Ucrainei.

"Acest lucru are implicatii extinse pentru securitatea din Europa si, prin urmare, pentru securitatea Germaniei", se arata in raport. dcumentul subliniaza necesitatea unei "rezistente mai putrenice" in politica de aparare, pastrandu-se cooperarea cu Rusia pe interese comune.

"Fara o schimbare fundamentala in politica, Rusia va reprezenta o provocare pentru securitatea continentului in viitorul apropiat", se arata in raport.