David Cameron ii preda, miercuri, stafeta Theresey May la conducerea Guvernului de la Londra, el sfatuind-o pe fosta sa colega (May a ocupat pana acum functia de ministru de Interne in Cabinetul Cameron) "sa ramana cat mai aproape posibil" de Uniunea Europeana, potrivit AFP. Theresa May va negocia iesirea tarii sale din UE, dupa referendumul din 23 iunie.

David CameronFoto: Gov.uk

"Trebuie sa incercam sa ramanem cat mai aproape posibil de UE", a afirmat David Cameron cu putin timp inainte de a isi prezenta demisia, in aceasta dupa-amiaza, in fata reginei Elisabeta a II-a.

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, urmeaza sa preia miercuri conducerea Guvernului de la Londra, devenind astfel al doilea premier-femeie din istoria Marii Britanii, dupa Margaret Thatcher. Pe eurosceptica Theresa May, care a fost comparata cu "doamna de fier" Margaret Thatcher, o asteapta o misiune titanica: este omul care va negocia iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, intr-un moment in care David Cameron, care a anuntat luni ca urmeaza sa demisioneze, lasa o tara profund divizata.

Theresa May are 59 de ani si a fost ministru de Interne in Guvernul conservator condus de David Cameron.

Numirea Theresey May este o formalitate dupa ce Cameron a anuntat luni ca urmeaza sa demisioneze, iar singurul contracandidat al Theresey May, Andrea Leadsom (ministrul Energiei in Guvernul Cameron) s-a retras din cursa, motivand ca nu are suficient sprijin pentru a conduce "un guvern stabil si puternic".

"Este clar ca Theresa May are un sprijin covarsitor al Partidului Conservator in Parlament. Sunt incantat ca Theresa May va fi urmatorul prim ministru. Este puternica, competenta, este mai mult decat pregatita sa asigure conducerea tarii in urmatorii ani si va avea sprijinul meu deplin. Aceste modificari nu trebuie sa duca la o perioada prelungita de tranzitie. Maine voi prezida ultima mea sedinta de cabinet. Miercuri, voi participa, in Camera Comunelor, la intrebarile adresate primului ministru. Dupa aceea, ma astept sa merg la Palat si sa imi prezint demisia, asa ca vom avea un nou prim ministru chiar miercuri seara", a declarat luni David Cameron, intr-un comunicat.