Grupari teroriste si carteluri ale drogurilor utilizeaza societati-fantoma inregistrate in SUA pentru a-si 'ascunde' si "spala' banii, a declarat un inalt responsabil al Trezoreriei SUA, citat de AFP marti.

"Pentru fiecare amenintare pe care o urmarim, fie ca este vorba despre teroristi straini, carteluri ale traficantilor de droguri, regimuri lovite de sanctiuni sau despre hackeri, anchetatorii nostri ajung sa fie nas in nas cu societati-fantoma americane utilizate pentru a ascunde si a transfera banii', scrie Adam Szubin, subsecretar al Trezoreriei responsabil de lupta impotriva terorismului, citeaza Agerpres.

'Si urmarirea lor se opreste acolo', adauga Szubin intr-un editorial publicat luni de revista The Hill, specializata in probleme parlamentare.

Mai multe state americane permit crearea unei societati fara sa fie nevoie sa se dezvaluie identitatea reala a detinatorului, oferind un anonimat total care a fost utilizat de traficanti notorii de arme si de droguri.

Societati offshore inregistrate in SUA au mai fost utilizate pentru ocolirea sanctiunilor americane impotriva Iranului.

'Societatile fantoma americane au tristul privilegiu de a oferi singura metoda de spalare a banilor unde lipsa de transparenta este garantata de o agentie guvernamentala', afirma Szubin.

Dupa scandalul de evaziune fiscala Panama Papers, SUA au anuntat mai multe masuri pentru a lupta impotriva acestei opacitati.

Astfel, institutiile financiare americane sunt obligate sa-i identifice pe proprietarii reali ai societatilor inregistrate in SUA inainte de a le deschide conturi bancare.

'Dar aceasta nu-i va impiedica pe criminalii care utilizeza societati-fantoma americane sa deschida conturi bancare in strainatate', a admis Szubin.

Potrivit lui, doar Congresul - controlat de republicani - are posibilitatea de a astupa aceasta bresa cerand ca beneficiarul unei societati inmatriculate in SUA sa fie identificat in cursul crearii ei.

Proiecte de lege in acest sens au mai fost depuse recent in ultimii ani, dar ele au fost abandonate sub presiunea lobby-stilor, potrivit lui Szubin. "Este pur si simplu inacceptabil', estimeaza el.

La jumatatea lunii aprilie, tarile membre ale G20, din care face parte si SUA, recomandasera adoptarea unor mijloace pentru a sti cine se ascunde in spatele societatilor-fantome.