Presedintele Barack Obama i-a laudat marti pe ofiterii de politie din Dallas, inclusiv cinci dintre ei ucisi saptamana trecuta in timpul unui protest contra violentei politiei, pentru a fi salvat vieti in cea mai mortala zi pentru organele de aplicare a legii in Statele Unite in aproape 15 ani, relateaza Reuters, potrivit Agerpres.

"Noi stim ca marea majoritate a ofiterilor de politie au o sarcina incredibil de grea si periculoasa profesional", a declarat Obama la un serviciu memorial pentru politistii ucisi. "Ei merita respectul nostru si nu dispretul", a subliniat el.

"Si cand cineva, nu conteaza cat de bune ar fi intentiile lor, descrie politia ca partinitoare sau marginita in vederi, noi ii subminam pe acei ofiteri de care depinde siguranta noastra", a mai spus Obama.

Fostul soldat US Army Micah Johnson, 25 de ani, i-a impuscat mortal pe politisti intr-un atac armat joi dupa ce si-a exprimat furia fata de uciderea recenta de catre politie a unor barbati de culoare. Johnson a fost apoi ucis de un dispozitiv exploziv al politiei transportat de un robot.

Johnson, care era negru, a deschis focul in timpul unui mars de protest contra uciderii de catre politie saptamana trecuta a doi barbati negri la Baton Rouge in Louisiana si la St. Paul, Minnesota.

"Plangem astazi mai putini oameni datorita actiunilor voastre curajoase", a declarat Obama in fata unei multimi de cateva sute de persoane, inclusiv multi ofiteri de politie in uniforma, la Morton H. Meyerson Symphony Center din Dallas.

"Desi comportamentul politistilor a fost subiectul protestului, in ciuda faptului ca trebuie sa fi existat semne sau sloganuri cu care ei nu erau deloc de acord, acesti barbati si acest departament si-au facut datoria ca niste profesionisti", a adaugat el.

"Intregul nostru mod de viata in America depinde de respectarea legii... In aceasta tara nu avem soldati pe strazi sau militii pentru a stabili legile. In schimb, avem functionari publici, ofiteri de politie ca cei care au fost luati dintre noi", a mai subliniat Obama.

Predecesorul lui Obama, presedintele George W. Bush, s-a adresat de asemenea multimii in sala, unde cinci scaune erau goale in memoria politistilor ucisi.

"Uneori se simte ca fortele care incearca sa ne dezbine sunt mai puternice decat cele care ne unesc. Argumentul se transforma prea usor in dusmanie", a declarat Bush. "Noi nu avem nevoie de unitate din cauza durerii si nici din cauza fricii. Ne dorim unitatea sperantei, a afectiunii si a unui scop inalt", a subliniat el.

Dupa ceremonie, Obama si-a planificat sa se intalneasca cu familiile politistilor ucisi si cu altii care au fost raniti, adauga Reuters.