Ombudsmanul european a cerut marti o inasprire a regulilor pe care comisarii europeni trebuie sa le respecte in ceea ce priveste activitatile lor profesionale ulterioare plecarii din institutiile europene, reactie provocata de hotararea fostului presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, de a ocupa un post in cadrul bancii americane de investitii Goldman Sachs, transmite agentia Reuters, citata de Agerpres.

Decizia i-a atras un val de critici lui Barroso, dar executivul comunitar a apreciat ca el nu a incalcat codul de etica al UE, invocand faptul ca odata ce au trecut 18 luni de cand a parasit postul de presedinte al CE nu mai este obligat sa ceara acordul acesteia din urma pentru a ocupa un post.

Totusi, ombudsmanul Emily O'Reilly considera ca respectarea acestei reguli tehnice nu ii scuteste pe fostii responsabili ai institutiilor europene de alte obligatii de 'integritate'. 'Orice sugestie ca spiritul legii este ignorat risca sa submineze increderea publica in Uniunea Europeana', subliniaza O'Reilly.

Cu numai doua saptamani in urma acelasi ombudsman a acuzat Comisia Europeana condusa de Barroso ca nu a abordat corespunzator cazul unui fost membru neprecizat al acestei institutii, care nu a notificat-o cand a preluat un post in alta parte. Prin urmare, Emily O'Reilly solicita revizuirea codului de etica al UE, in sensul introducerii unor sanctiuni.

Goldman Sachs a anuntat vineri ca l-a numit pe Barroso pe post de consilier si presedinte non-executiv al subsidiarei sale din Londra, Goldman Sachs International (GSI). Banca americana si-a exprimat in anunt speranta ca experienta europeana a fostului sef al executivului comunitar ii va fi utila in contextul marcat de retragerea Marii Britanii din UE.

Decizia lui Barroso a fost criticata mai ales de politicienii de stanga, care de altfel l-au privit mereu cu neincredere, ultimul ce s-a alaturat marti criticilor fiind ministrul francez de finante, Michel Sapin. 'Daca ai iubit Europa, nu ar fi trebuit sa faci asta, mai ales nu acum', i-a transmis el fostului sef al Comisiei Europene.