Noul premier al Marii Britanii trebuie sa evite iesirea tarii din Uniunea Europeana, recomanda ministrul austriac al Finantelor, Hans Jorg Schelling, indemnand-o pe Theresa May sa ia o decizie rapida, tinand cont de impactul economic asupra Londrei, informeaza The Independent, citat de Mediafax.

"Theresa May trebuie sa ia rapid o decizie", a declarat Hans Jorg Schelling, avertizand ca iesirea Marii Britanii din UE va atrage efecte de ordin economic pentru economia britanica.

"Unii oameni din Marea Britanie se intreaba daca este sau nu vina lor. Dar a fost o decizie a cetatenilor britanici", a adaugat ministrul austriac al Finantelor.

"Daca observam situatia din alte tari, deciziile de acest fel pot fi schimbate de Parlament. Sper ca intelepciunea parlamentarilor va oferi o noua linie decizionala pentru a nu permite iesirea tarii din UE", a subliniat Schelling.

Saptamana trecuta, Hans Jorg Schelling afirma ca Marea Britanie nu va parasi Uniunea Europeana, in pofida rezultatului referendumului din 23 iunie.

Parlamentul britanic poate bloca, teoretic, decizia cetatenilor privind iesirea din Uniunea Europeana intrucat aplicarea rezultatului referendumului nu are caracter obligatoriu.

Jeroen Dijseelbloem spera ca Marea Britanie va anunta cat mai rapid iesirea din UE

Presedintele Eurogrup, ministrul olandez de Finante Jeroen Dijseelbloem, recomanda Guvernului britanic sa declanseze cat mai rapid procedura de iesire din Uniunea Europeana, in contextul in care Londra a sugerat ca va initia procesul in momentul cel mai favorabil interesului national.

"Ca sa va spun in mod diplomatic, va fi cu atat mai bine cu cat depasim mai rapid aceasta situatie problematica", a declarat Jeroen Dijseelbloem, citat de ziarul The Independent.

"Asteptam sa colaboram cu oricine a castigat de pe urma acestui proces democratic. Si va trebui sa gasim solutii privind iesirea Marii Britanii din UE, o situatie care a generat numeroase probleme in principal pentru Londra, dar si pentru Europa", a subliniat presedintele Eurogrup.

Si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a cerut Marii Britanii sa clarifice cat mai rapid ce relatie doreste sa aiba cu Uniunea Europeana. "Sarcina noului premier ... va fi sa ofere claritate in privinta tipului de relatie pe care Marea Britanie vrea sa o construiasca cu Uniunea Europeana", a declarat Angela Merkel, citata de presa germana.

La randul sau, Wolfgang Schauble, ministrul german al Finantelor, a insistat ca Londra trebuie sa clarifice rapid situatia, date fiind efectele economice si politice ale referendumului care a avut ca rezultat decizia de parasire a Uniunii Europene.

Marea Britanie va declansa "cand va fi pregatita" si tinand cont de "interesul national" procedura de iesire din Uniunea Europeana, afirma Chris Grayling, presedintele Camerei Comunelor si un aliat al viitorului premier Theresa May. "Cred ca Articolul 50 trebuie activat cand suntem pregatiti. Cel mai important lucru acum este sa facem ceea ce este in interesul national", a declarat Chris Grayling pentru postul Sky News. "Ne vom pregati de negocieri si vom decide ce tip de relatie vrem sa negociem; atunci vom invoca Articolul 50. O vom face in mod adecvat si cand suntem pregatiti", a spus Grayling, un apropiat al viitorului premier Theresa May.

Numerosi oficiali din cadrul Uniunii Europene au indemnat Marea Britanie sa declanseze rapid procedura de iesire din Blocul comunitar.