Candidatul republican la presedintie Donald Trump s-a proclamat luni "candidatul legii si al ordinii publice" dupa o saptamana de tensiuni si violente intre negri si politisti in Statele Unite, inclusiv un incident armat in care au fost ucisi cinci politisti la Dallas, in Texas, relateaza agentia DPA, citata de Agerpres.

"Trebuie sa mentinem legea si ordinea la cel mai inalt nivel sau vom inceta sa mai avem o tara", a declarat Trump intr-un discurs axat pe probleme ale veteranilor la Virginia Beach, in Virginia. "Eu sunt candidatul legii si al ordinii publice", a subliniat el.

Atacul de la Dallas a fost un atac asupra tarii, a spus Trump. Cinci politisti au fost impuscati mortal de un barbat inarmat la sfarsitul unui mars de protest contra uciderii unor afroamericani de catre politie.

Atacatorul, un negru si fost soldat ucis de un dispozitiv exploziv transportat de un robot controlat de la distanta, declarase politistilor ca intentiona sa ucida politisti albi.

"Intreaga noastra natiune este in doliu si va fi pentru mult timp, am vazut de asemenea cresterea amenintarilor la adresa politiei noastre si o crestere substantiala a numarului de politisti ucisi la datorie", a spus el.

Trump a declarat ca aceste ostilitati trebuie sa se termine si a adaugat ca sarcina viitorului presedinte va fi "sa faca America din nou sigura".

Trump, care este de asteptat sa fie nominalizat la conventia nationala a Partidului Republican saptamana viitoare, a criticat-o de asemenea pe Hillary Clinton, candidatul democrat prezumtiv, ca fiind "slaba, incompetenta, mincinoasa", noteaza DPA.

Recentul scandal implicand utilizarea de catre ea a unui server de e-mail privat in timp ce era secretar de stat a aratat ca este "o mincinoasa sau de o incompetenta maxima", a spus el.

"Personal, cred ca este si una si alta", a adaugat Trump.