​​Un potential cutremur de magnitudine mare s-ar putea forma sub Bangladesh si in estul Indiei, iar acesta ar pune in pericol viata a 140 de milioane de oameni, arata un studiu, potrivit Reuters.

Cutremurul nu este iminent, dar inevitabil, bucati din scoarta terestra se apasa reciproc, arata un studiu publicat un jurnalul "Nature Geoscience".

O estimare a aparitiei acestui cutremur nu este posibila fara cercetari suplimentare, a declarat autorul studiului, Michael Steckler, geofizician al Universitatii Columbia din NY.

Aproximativ 140 de milioane de oameni traiesc pe o suprafata de 100 de km, aceasta fiind posibilul epicentru al cutremurului, aflat in estul Indiei si in Bangladesh. Aceste zone sunt cele mai populate, dar si cele mai sarace din tara.

Bangladeshul este plin de constructii nereglementate, de proasta calitate, industrii grele, centrale electrice si structuri ale siturilor de gaze naturale. Acestea ar fi distruse, a mai declarat autorul studiului.

Noroiul, care a acumulat aproximativ 19 km adancime in delta fluviului Gange si a raurilor Brahmaputra, s-ar putea agita ca "gelatina si s-ar putea lichefia in multe locuri, tragand cu ele cladiri, drumuri si oameni", a declarat co-autorul studiului Syed Humayun Akhte, geolog la Universitatea Dhaka.

Zona care se afla sub risc are 62 de mii de km patrati, iar cutremurul ar putea fi atat de grav, incata Dhaka, capitala Bangladeshului ar deveni nelocuibila.

Zona de risc se afla de-a lungul aceleiasi linii a scoartei terestre, care in 2004 a produs in cutremur si un tsunami in Oceanul Indian si a ucis 230 de mii de oameni, mai spun cercetatorii.