Victime israeliene si americane ale atacurilor unor palestinieni cer in justitie despagubiri de un miliard de dolari de la reteaua sociala Facebook, pe care o acuza ca permite gruparii islamiste Hamas sa o foloseasca, scrie AFP.

Actiunea in civil a fost inaintata de ONG-ul Shurat Hadin in numele membrilor familiilor a patru israeliano-americani si a unui american ucisi de la inceputul lui octombrie in valul de violente din Teritoriile palestiniene, Ierusalim si Israel.

Aceste atacuri s-au soldat cu moartea a 214 palestinieni, 34 de evrei, doi americani, un eritrean si un sudanez, potrivit unui bilant AFP.

Majoritatea palestinienilor ucisi sunt autori sau prezumtivi autori ai unor atacuri, potrivit Israelului.

ONG-ul argumenteaza ca Facebook si-a pus "platforma de comunicatii" la dispozitia Hamas incalcand legea antiterorista americana, care interzice societatilor americane sa "ofere sprijin material gruparilor desemnate ca fiind teroriste".

Potrivit lui Nitsana Darshan-Leitner, director al Shurat Hadin, organizatie care militeaza pentru drepturile familiilor victimelor atentatelor, membrii Hamas au pregatit sau revendicat atacuri impotriva celor cinci victime.

Aceasta afirma ca actiune in justitie are drept scop sa forteze Facebook sa inaspreasca regulile impotriva "incitarilor" la violenta ale palestinienilor.

Facebook nu a oferit inca o reactie.

In iunie, ministrii israelieni ai Justitiei si Securiatii interne au anuntat ca doresc sa promoveze o legislatie care sa declare ilegala difuzarea de "continut nepotrivit" precum "incurajarea de atacuri teroriste (...)".