"Gigant economic, dar pitic politic": a fost formula care a caracterizat tip de decenii Germania. Acum, Berlinul doreste sa inchida definitiv acest subiect, revenind la un rol sporit in materie militara in cadrul NATO si UE, scrie AFP.

BundeswehrFoto: Deutsche Welle

Aceasta ambitie, care accentueaza o tendinta demarata in urma cu 20 de ani, este inscrisa negru pe alb in noua foaie de parcurs a armatei germane si a politicii de securitate nationala, care va fi prezentata miercuri sub forma unei Carti Albe, de catre ministerul Apararii. Ultima astfel de Carte Alba data din 2006.

Germania urmareste acum crearea, in timp, a unei "uniuni a apararii" intre tarile UE, tentativa prudenta de a repune pe tapet proiectul Comunitatii europene a Apararii din 1954, abandonat in urma refuzului Frantei, in momentul in care Europa cauta o noua viziune dupa socul Brexit.

"Germania este perceputa din ce in ce mai mult ca un actor central in Europa", arata documentul, obtinut de AFP.

Schimbare de paradigma

"Germania are responsabilitatea de a contribui la modelarea ordinii mondiale de o maniera activa", potrivit sursei citate, in care se arata ca Berlinul este pregatit "sa isi asume responsabilitatea si sa ia lucrurile in maini" in fata provocarilor "securitare si umanitare".

Schimbarea de paradigma este importanta intr-o tara denumita, ironic, "Marea Elvetie".

Cartea Alba definitiveaza astfel lenta evolutie a unei tari al carei trecut militarist si nazist a condus la cimentarea unui puternic pacifism in randul opiniei publice. De-abia in 1994 Curtea Suprema a autorizat participarea soldatilor germani la operatiuni multilaterale de mentinere a pacii.

Kosovo, Afghanistan sau Mali: soldatii germani sunt prezenti acum in numeroase teatre de operatiuni. Si Germania depaseste acum o noua linie, livrand pentru prima oara arme unor grupari implicate in conflicte: fortele Peshmerga ale kurzilor din Irak implicate in luptele impotriva organizatiei Stat Islamic.

Bundeswehr va cunoaste astfel o mica revolutie cu prima crestere de efective de la sfarsitul Razboiului Rece si investitii sporite.

Iar Germania se numara printre tarile care vor conduce cele patru batalioane ale NATO ce vor fi amplasate prin rotatie incepand cu 2017 in Europa de Est, in fata amenintarii rusesti.

Aceasta masura decisa la summitul de la Varsovia a starnit insa in Germania dezbateri aprinse, inclusiv in cadrul coalitiei guvernamentale, in conditiile in care social-democratii acuza o initiativa belicoasa fata de Moscova.

Uniunea Apararii

Cartea Alba inscrie clar ambitia noua a tarii in cadrul atlantic si european.

"Germania are ambitia, pe termen lung, a unei uniuni comune europene de securitate si aparare", subliniaza textul. Pe termen scurt, este vorba in special de folosirea tuturor posibilitatilor de cooperare militare autorizate de tratatele europene si de "intarirea industriei europene de Aparare", prin intermediul apropierii dintre tarile membre, in special fata de Franta.

Cartea Alba nu vorbeste pana in prezent de o armata europeana. Dar fostul cancelar Gerhard Schroder flirteaza cu ideea intr-un editorial publicat in Die Zeit. El propune ca Parisul si Berlinul sa "regrupeze resursele" de o maniera "institutionalizata" in materie de politica externa si de securitate.

Spre exemplu: Franta, in calitate de membru permanent, se angajeaza sa apere intotdeauna o pozitie comuna cu Germania in Consiliul de Securitate al ONU.

Nu este sigur insa ca aceste proiecte starnesc entuziasmul Frantei, unde liderii politici se tem in mod traditional de "pacifismul" german. Abtinerea Germanie, in 2011, in cadrul votului de la ONU care a autorizat loviturile aeriene in Libia impotriva regimului Gaddafi si refuzul de a participa la operatiunile militare au fost foarte prost percepute atunci.