Guvernul israelian a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca a deblocat aproape 13 milioane de dolari pentru coloniile Kiryat Arba si Hebron din Cisiordania ocupata, cu scopul de a le "intari" dupa o serie de atacuri palestiniene in zona, au anuntat surse oficiale, scrie Agerpres, citand AFP.

Un ajutor in valoare de 12,8 milioane de dolari (11,6 milioane euro) va fi alocat pe trei ani pentru servicii sociale, educatie si securitatea coloniilor respective, potrivit surselor respective.

"Birourile guvernamentale au fost puse toate sa contribuie pentru a-i ajuta pe rezidenti sa faca fata eroic terorismului brutal", a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, inaintea acestui anunt.

Guvernul Netanyahu, care sprijina dezvoltarea coloniilor in teritoriile palestiniene, a anuntat in luna iunie un ajutor de 70 de milioane de shekeli (16 milioane de euro) pentru mai multe dintre acestea.

Recent, executivul a aprobat 560 de locuinte noi la Ma'ale Adumim, o alta colonie din Cisiordania.

Comunitatea internationala considera, potrivit dreptului international, ilegala colonizarea, constructia de locuinte civile israeliene pe teritoriile palestiniene ocupate sau anexate cu incepere din 1967. Statele Unite, Uniunea Europeana si alte tari ale comunitatii internationale au cerut oprirea dezvoltarii coloniilor.