Premierul bulgar Boyko Borisov propune ca Marea Neagra sa fie declarata zona demilitarizata, fara niciun fel de prezenta militara - vase, rachete sau submarine. Primul ministru al Bulgariei considera ca Marea Neagra nu trebuie sa gazduiasca actiuni militare, ci mai degraba o zona in care sa se dezvolte oportunitatile de extractie a gazelor si petrolului, turismul, afacerile, pescuitul si schimbul de marfuri, relateaza Novinite.

Boiko BorisovFoto: Agerpres/Xinhua

Borisov a subliniat ca, in opinia sa, rachetele, navele si submarinele nu vor aduce bunastarea natiunilor de la Marea Neagra.

Liderul bulgar mai spune ca va discuta aceasta propunere cu vecinii sai si cu alti lideri europeni.

La jumatatea lunii iunie, Bulgaria si-a schimbat de la o zi la alta pozitia in privinta propunerii Romaniei privind o initiativa comuna Romania - Turcia - Bulgaria la Marea Neagra. Daca initial atat Boyko Borisov, cat si presedintele bulgar s-au declarat de acord, o zi mai tarziu, premierul bulgar a anuntat ca nu sustine aceasta initiativa. Momentul a coincis cu o vizita oficiala a lui Klaus Iohannis in Bulgaria.

Initiativa Romaniei pentru Marea Neagra a fost prinsa in concluziile summit-ului NATO de la Varsovia care s-a incheiat sambata seara, iar o decizie urmeaza sa fie luata la viitorul summit al Aliantei. NATO a anuntat ca "Optiunile pentru o prezenta aeriana si maritima intarita a NATO la Marea Neagra vor fi evaluate."