Peste 60 de civili au fost ucisi vineri in urma unor bombardamente asupra orasului Alep, din nordul Siriei, si in provincia Idlib, in nord-vest, a anuntat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP.

Aceasta escaladare a violentelor a avut loc cu cateva ore inainte de expirarea, la miezul noptii, a unui armistitiu de 72 de ore decretat de catre regim cu ocazia sarbatorii musulmane Eid al-Fitr, armistitiu ce a exclus gruparile jihadiste.

Cel putin 34 de civili au fost ucisi si alti 200 au fost raniti de tirurile rebelilor asupra cartierelor din Alep controlate de catre regimul de la Damasc, a informat pentru AFP Rami Abdel Rahman, directorul OSDO, organizatie ce isi are sediul in Marea Britanie, dar care dispune de o vasta retea de surse medicale pe intreg teritoriul tarii aflate in razboi.

Agentia oficiala de presa siriana Sana a raportat la randul sau 23 de morti si 140 de raniti "in urma unor tiruri de rachete trase de grupari teroriste ce au incalcat armistitiul".

Impartita din iulie 2012 in sectoare pro-regim (vest) si sectoare rebele (est), metropola Alep este o miza principala a conflictului din Siria.

Tot in Alep, sase civili, dintre care trei copii, si-au pierdut viata in raiduri ale aviatiei siriene asupra unui cartier controlat de insurgenti si asupra soselei strategice Castello, potrivit OSDO.

"Aceste bombardamente violente ale rebelilor sunt un raspuns la avansul facut de fortele regimului spre soseaua Castello", a declarat Abdel Rahman.

Violente au avut loc de asemenea vineri si in provincia Idlib, unde "cel putin 22 de civili au fost ucisi si alti zeci au fost raniti in raiduri aeriene asupra localitatii Darkush", controlata de jihadistii din Al-Qaida, potrivit lui Abdel Rahman.

OSDO nu a putut preciza daca a fost vorba de bombardamente ale aviatiei siriene sau ale aviatiei ruse.

Frontaliera cu Turcia, provincia Idlib a scapat din martie 2015 de sub controlul fortelor regimului Bashar al-Assad si este tinta raidurilor aeriene aproape zilnice ale aviatiei siriene sau ale aliatului sau rus.

Provincia este controlata de "Armata de cucerire", o coalitie compusa in principal din Frontul Al-Nusra si alte grupari jihadiste si rebele islamice.