Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a purtat sambata o discutie privata, in marja summitului NATO de la Varsovia, cu presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, intr-o incercare de a calma tensiunile izbucnite intre cele doua state in urma cu mai bine de o luna, dupa ce parlamentarii germani au aprobat o rezolutie privind recunoasterea genocidului armean, scrie Reuters, citata de News.ro.

Merkel si Erdogan (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

Aceasta este prima discutie privata dintre cei doi lideri, dupa izbucnirea scandalului diplomatic care a dus la o racire drastica a relatiilor dintre cele doua state si la implementarea unor contramasuri, precum retragerea ambasadorului turc de la Berlin si amanarea vizitei unui secretar de stat al ministerului Apararii din Germania la baza militara aeriana de la Incirlik.

Racirea relatiilor bilaterale germano-turce reprezinta un pericol pentru intreaga UE, avand in vedere ca cele doua state sunt cei mai importanti parteneri in gestionarea fluxului migratoriu.

"Am discutat despre problemele noastre. Discutia a avut loc intr-o atmosfera constructiva... si foarte profesionista, intr-un efort de a rezolva conflictele existente", a declarat Merkel.

De asemenea, cancelarul german a precizat ca asemenea diferende nu dispar peste noapte, iar aceasta a fost doar o prima discutie.

"Cred ca este important sa ne discutam diferentele de opinie", a sustinut liderul german.

In cadrul discutiei, Erdogan si-a exprimat dezamagirea cu privire la rezolutia de recunoastere a genocidului armean, care a fost aprobata la inceputul lunii iunie de catre Bundestag. In raspuns, Merkel a precizat ca va depune toate eforturile pentru ca un asemenea eveniment sa nu afecteze relatiile bilaterale dintre Berlin si Ankara.

De asemenea, Merkel si-a exprimat satisfactia in legatura cu eforturile depuse de autoritatile turce pentru preveni traversarea Marii Egee de catre migranti, dupa ce peste 1 milion de migranti au folosit anul trecut ruta migratorie din insulele elene pentru a ajunge pe teritoriul german.

Se pare ca Merkel a ridicat si problema vizitarii bazei militare Incirlik de catre un grup de parlamentari germani, insositi de un secretard e stat din ministerul Apararii.