Crearea unei flote unite a NATO in Marea Neagra ar putea afecta stabilitatea regionala si ar putea forta Rusia sa reactioneze "in mod adecvat", a declarat vineri Serghei Menyailo, guvernatorul Sevastopolului (cel mai mare oras din peninsula Crimeea si port la Marea Neagra), raspunzand intrebarilor unor jurnalisti straini, relateaza agentia rusa Tass.

O delegatie de jurnalisti straini se afla in Crimeea la invitatia Ministerului rus de Externe, precizeaza agentia rusa.

"Tarile de la Marea Neagra incearca sa rezolve sarcina asigurarii securitatii in zona de peste un an. Nu vad motivul pentru care sa fie create noi structuri. Daca cineva are astfel de intentii, cred ca reactia Rusiei va fi una adecvata", a afirmat Serghei Menyailo, raspunzand unei intrebari puse de un reporter britanic.

"Stabilitatea in regiunea Marii Negre se bazeaza pe acordurile existente. Au existat si inainte de reunificarea Crimeei cu Rusia, pur si simplu nu ar trebui incalcate", a mai spus Menyailo.

Vorbind despre sanctiunile occidentale impuse Rusiei, Menyailo a declarat ca acestea ar ramane cel mai probabil in vigoare chiar si daca Rusia ar accepta sa organizeze un alt referendum privind Crimeea si ar invita observatori internationali sa monitorizeze votul.

Rusia, care a anexat regiunea ucraineana Crimeea in 2014, are propria Flota militara in Marea Neagra, stationata in Sevastopol.

Relatiile NATO-Rusia sunt au continuat sa se deterioreze incepand din anul 2014, pe fondul crizei din Ucraina.